Eerste van twintig trajectcontroles op N-wegen

Provinciale wegen behoren tot de gevaarlijkste van het land. Om daar iets aan te doen, wordt dit jaar op twintig N-wegen trajectcontrole ingevoerd. Deze maandag gingen de camera’s aan op de N414 tussen Baarn en Bunschoten, meldde de NOS.

„Camera’s aan weerszijden van een bepaald traject meten exact hoelang iemand over het traject doet”, legt Achilles Damen van het Landelijk Verkeersparket uit. „Het systeem rekent dan uit hoe hard iemand gemiddeld reed.”

De camera’s zijn volgens Damen hard nodig. Er wordt „stelselmatig te hard gereden” op de route en dat leidt tot ongevallen. „Er zijn hier afgelopen jaar veertien ernstige ongevallen gebeurd, met vijf gewonden en een dode, en we willen dat dit naar nul teruggaat.”

Bij metingen voorafgaand aan de invoering van de trajectcontrole op de N414 reed 65 procent van het verkeer harder dan de toegestane 80 kilometer per uur. Dat is vooral gevaarlijk voor mensen die willen afslaan. Ze lopen het gevaar van achteren aangereden te worden, omdat ze hun snelheid hebben verlaagd en achteropkomend verkeer dat niet op tijd ziet. Ook als ze de weg willen opdraaien, levert het gevaar op, omdat ze de snelheid van het verkeer vaak niet goed inschatten.

Uit ANWB-onderzoek bleek vorig jaar dat provinciale wegen de gevaarlijkste wegen van Nederland zijn. De afgelopen vier jaar kwamen er 427 personen om het leven op een provinciale weg of fietspad.