„Drugsfabrikanten verplaatsen zich van Brabant naar Zeeland”

Politiemedewerkers inspecteren een vrachtwagen met aanhanger waar grondstoffen werden aangetroffen waarmee 1 miljard xtc-pillen kunnen worden gemaakt. beeld ANP, Ginopress

De productie van synthetische drugs lijkt zich te verplaatsen van Noord-Brabant naar Zeeland. Dat zei burgemeester Verhulst van Goes maandag tegenover Omroep Zeeland.

„In Zeeland werd altijd voornamelijk cocaïne verhandeld, in Brabant zat de handel in synthetische drugs. Het lijkt erop dat dat aan het verschuiven is”, aldus Verhulst. Hij denkt dat er laboratoria in Zeeland moeten zijn om de grondstoffen te verwerken.

Ook de politie sluit niet uit dat drugsfabrikanten mogelijk uitwijken naar Zeeland en West-Brabant vanuit hun thuisbasis, het gebied rondom Tilburg en Breda. Maar volgens de politie kan het ook gaan om een gebiedsuitbreiding.

Weer grote drugsvondst in Zeeland

De afgelopen dagen troffen agenten in Zeeland twee keer een vrachtwagen aan vol grondstoffen voor drugs. In Rilland werd donderdag een voertuig met grondstoffen voor de productie van 1 miljard xtc pillen gevonden. Zondag ontdekte de politie na een tip een vrachtwagen in Kloetinge, eveneens met ingrediënten om drugs te maken.

In de PZC zei een woordvoerder van de politie maandag dat het zeer uitzonderlijk is om een machine aan te treffen waarmee pillen worden geperst. De vondst van de twee voertuigen met grondstoffen voor synthetische drugs in Zeeland vindt hij opmerkelijk.

Vragen SGP

De SGP in Vlissingen wil weten of de gemeente extra mensen en camera’s heeft gekregen voor de strijd tegen drugshandel. Fractievoorzitter Janse heeft hierover maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Janse vreest dat de politie door de drugscriminaliteit te weinig ruimte heeft voor andere taken.

2017-02-11-REG1-bij-drugs11-4-FCDrugscriminelen vaker naar Zeeland

Zaterdag zei SGP-fractievoorzitter Gunter van de gemeente Borsele al in deze krant dat zijn burgemeester heeft gevraagd om extra mensen voor het toezicht op de haven en om camerabewaking in verband met drugscriminaliteit. „Ik weet dat hij die ook heeft gekregen.” Zijn Vlissingse partijgenote wil van het college weten of het ook actie heeft ondernomen om drugscriminaliteit in de havens van Vlissingen-Oost tegen te gaan.

Twee weken geleden werd een drugslaboratorium in het Brabantse Bergen op Zoom gevonden. Ook dat kan een aanwijzing zijn voor uitwijken dan wel gebiedsuitbreiding.

De vijf grootste steden in Noord-Brabant hebben het Rijk maandag in een brandbrief gevraagd om extra geld voor de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Volgens de burgemeesters van Eindhoven, Helmond, Breda, Tilburg en Den Bosch is er te lang „weggekeken van de verborgen criminaliteit en enorme op export gerichte drugsindustrie die de afgelopen decennia in ons land is ontstaan.”