Droogte nog niet voorbij, tropische dagen in aantocht

beeld ANP
2

Een einde aan de droogte is nog niet in zicht. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort (verdamping minus neerslag) zal stijgen naar 225 mm op maandag, verwacht Weeronline.nl. Alleen in 1976 was het tekort half juli nog groter.

Vanaf dinsdag is er volgens Weeronline kans op plaatselijke buien. Lokaal biedt dat enige verlichting, maar elders zullen de problemen mogelijk verder toenemen.

Vooral zondag en maandag wordt het zeer warm. Zelfs op de Wadden wordt dankzij oostenwind een zomerse temperatuur van 25 graden verwacht. Op de stranden aan de westkust komen de maxima uit op 27 graden en in het binnenland op 29 tot 31 graden. Verschillende plaatsen kunnen twee tropische dagen tegemoet zien.

Op de Veluwe zijn als gevolg van de droogte herfstkleuren te zien. beeld RD

Vanaf dinsdag wordt licht wisselvallig zomerweer verwacht. Onzeker is hoe zwaar en talrijk de buien zullen zijn. Er zal volgens Weeronline een lange periode met langdurige regenval nodig zijn om de grote tekorten in de bodem en in de oppervlaktewateren aan te vullen. „Regelmatig regen op grote schaal in augustus zou de ergste droogte kunnen oplossen, maar dat is niet iets waar vakantievierders in eigen land op hopen.”