Dode man in water blijkt opgegraven lijk

Begraafplaats Wolvega. Foto ANP ANP

WOLVEGA (ANP) – De toegang tot de rooms-katholieke begraafplaats in Wolvega is dicht. Op het hek bij de ingang hangt een briefje. In verband met werkzaamheden niet toegankelijk, staat erop geschreven.

De politie kan nog niet zeggen wat zich precies heeft afgespeeld op het begraafplaatsje. Wat wel duidelijk is, is dat de zoon zijn begin dit jaar overleden vader heeft opgegraven, in de auto heeft gelegd, naar de andere kant van Wolvega heeft gereden en het lichaam daar in het water heeft gegooid.

Zondagochtend vonden passanten het stoffelijk overschot in de Schipsloot, een watertje vlakbij een jachtwerf. De 52-jarige zoon is aangehouden en is gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Volgens de beheerder van de begraafplaats heeft niemand in de gaten gehad dat het lichaam uit het graf was gehaald. Op het graf lag nog geen steen en de zoon gooide het na de grafschennis weer dicht. „Dit maak je niet elke dag mee”, zegt de beheerder. Hij verwacht dat het lichaam binnen enkele dagen door de politie wordt vrijgegeven. Dan gaat de man weer terug naar zijn laatste rustplaats.

In Wolvega dringt het bizarre verhaal langzaam door. De overleden vader was een bekende in het dorp. Een inwoner die in de buurt van het begraafplaatsje woont, reageert onthutst. „Hij was een gerespecteerd en voornaam iemand.” Een andere omwonende noemt de zoon „holderdebolder in zijn kop.”

Mensen in het verzorgingstehuis Lycklama Stins, waar de vader vanwege beginnende dementie enige tijd verbleef, zijn geschokt. „Dat zoiets gebeurt”, zegt een bewoonster. Voor de man stierf, werd hij overgeplaatst naar een gesloten verzorgingstehuis in Appelscha, omdat hij vaak door Wolvega dwaalde, zegt een verzorger.

Grafschennis komt wel vaker voor in Nederland. In veel gevallen worden uit politieke motieven of uit baldadigheid graven vernield of beklad. Dat een lichaam uit een graf wordt gehaald, is een zeldzaamheid.