Dikke rijen Oranjefans in Haagse centrum

Prinsjesdag
DEN HAAG – Duizenden mensen waren dinsdag in Den Haag om een glimp van koningin Beatrix of een van de Oranjes op te vangen. Zo ook Staphorster dames. Langs de route van de gouden koets stonden rijen veelal in oranje uitgedoste toeschouwers urenlang te wachten. Met spandoeken betuigden zij hun steun aan de vorstin. Foto ANP ANP

DEN HAAG (ANP) – In het centrum van Den Haag staan rond elf uur vele duizenden mensen langs de route die de Gouden Koets rond een uur gaat afleggen. Langs de dranghekken staan de veelal in oranje uitgedoste toeschouwers te wachten in de hoop een glimp van koningin Beatrix of een van de Oranjes op te vangen. Met spandoeken betuigen zij hun steun aan de vorstin.

De politie is aanwezig om het evenement in goede banen te leiden. Een zegsman liet weten dat zich nog geen incidenten hebben voorgedaan. „Het is nog relatief rustig op straat”, meldde hij. „Maar de ervaring leert dat veel mensen pas op het laatste moment langs de route gaan staan.”

Veel mensen wachten ook nog even vanwege het mistige weer, aldus de zegsman. „Men zwaait doorgaans liever naar de koets als de zon schijnt.”

Het centrum van Den Haag is vanaf elf uur volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf twaalf uur worden de rijbanen waar de Gouden Koets rijdt, ook afgesloten voor voetgangers. Die mogen zich dan alleen nog achter de hekken bevinden.

Ook het tramverkeer in de Haagse binnenstad ligt tot drie uur plat vanwege Prinsjesdag. In de tramrails zijn touwen gelegd om te voorkomen dat de wielen van de Gouden Koets vast komen te zitten. De trams die gebruikmaken van de ondergrondse tramtunnel, rijden overigens wel gewoon.