Deurwaarders: schuldenwet niet meer uitstellen

Uitvoering van de wet die mensen met schulden beter moet beschermen tegen schuldeisers mag niet langer meer worden uitgesteld. Daarvoor pleit de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De organisatie is een petitie gestart die uiteindelijk aangeboden wordt aan staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Het gaat om een wet die de zogeheten beslagvrije voet moet versimpelen. Dat is het deel van de inkomsten of uitkering waarop een gerechtsdeurwaarder geen beslag mag leggen. De nieuwe wet regelt dat de beslagvrije voet automatisch wordt vastgesteld.

Nu moeten mensen daarvoor zelf allerlei gegevens verstrekken. Dat gaat volgens de KBvG vaak fout, waardoor het bedrag in driekwart van de gevallen te laag wordt ingeschat. Bijna 200.000 burgers met schulden kunnen daardoor dieper in de schulden raken.

De wet zou eerst op 1 januari 2019 in werking treden, maar dat werd door onder meer ICT-problemen uitgesteld tot 1 januari 2021. Inmiddels dreigt langer uitstel.