De zaak-Anne: Dochters Lieneke Schaap krijgen een zaklamp mee

Maandoverzicht oktober 2017
Luchtfotos tonen de zoeklocatie naar de vermiste Anne Faber in de buurt van een golfterrein in Zeewolde. beeld ANP

Zoals zo veel ouders is ook Lieneke Schaap (55) gegrepen door de zaak-Anne Faber. Iedere morgen vraagt de moeder uit Huizen of God haar kinderen wil behoeden.

„Hartverscheurend.” Zo noemt Lieneke Schaap donderdagmiddag de ontwikkelingen rondom de krap twee weken vermiste jonge vrouw uit Utrecht. Het lichaam van de vrouw werd donderdag in een bos bij Zeewolde gevonden. „Niet te verteren. Ouders ontvangen van God hun kinderen. En dan zul je ze verkracht en vermoord terugkrijgen. Dat is ver-schrik-ke-lijk. Om gek van te worden.”

Lichaam Anne Faber gevonden

Hei

Schaap is moeder van een samengesteld gezin van zeven kinderen. Ze is gescheiden en trouwde in 2005 met een weduwnaar (62). Het paar omschrijft zichzelf als Messiaans-christelijk. Ze heeft drie kinderen uit haar eerste huwelijk. Haar man heeft vier kinderen uit zijn eerste huwelijk. Alle zeven zitten in de leeftijd van 24 tot 34 jaar. Zo heeft Schaap een eigen dochter van 24. Een leeftijdsgenoot van Anne Faber dus. De 24-jarige dochter Schaap fietst vanuit haar woonplaats Hilversum geregeld via de hei naar haar werk in Eemnes.

Lieneke Schaap kent de omgeving van Zeewolde, enkele tientallen kilometers verwijderd van Huizen. Daardoor raakt het drama rond Anne Faber haar extra hard. „Mijn man en ik hebben wel eens in de buurt van het golfresort gefietst waar is gezocht naar Anne Faber. Een stil, eng gebied.”

Verdachte vermissing Faber blijft vastzitten

Zaklamp

Binnen de familie is de veiligheid van de dochters zo nu en dan onderwerp van gesprek. „Eind vorig jaar hebben we al onze dochters een soort legerzaklamp gegeven. Zodra je op een knopje drukt, begint de lamp fel te knipperen. Dat zou een belager kunnen afschrikken.”

De jongedames spreken ook wel eens over een zelfverdedigingscursus. „Sommige dochters zitten op een sportschool. Mijn 24-jarige dochter geeft dansles. Zij zegt dat ze altijd deodorant en een aansteker bij zich heeft. Daarmee kan ze een vlam maken om een aanvaller af te schrikken. Ook zegt ze dat ze tactiekjes heeft om zich te verweren tegen mannen. Zoals een schop tussen zijn benen. Ja, dat kan grootspraak zijn. Ik stel me voor dat een jonge vrouw verstijft van schrik als een crimineel haar bedreigt met een wapen.”

De vermissing van Anne Faber

Donker

De ouders houden hun kinderen voor om niet alleen door afgelegen terrein te lopen of te fietsen, zeker niet in het donker. Waarbij de stad in zekere zin veiliger is dan het platteland. „Onze dochter van 27 woont in Amsterdam. Zij is vrij nuchter en zegt dat het daar juist heel veilig is. Ze legt iedere afstand op de fiets af. Er branden daar veel lichten en er is altijd reuring.”

Het is niet zo dat moeder Schaap voortdurend appjes stuurt naar bijvoorbeeld een dochter die op reis is. „Onze kinderen zijn natuurlijk volwassen. Onze stelling is: Geen bericht, goed bericht. Wel willen we dat de kinderen even laten weten dat ze op de plaats van bestemming zijn als ze een meerdaagse reis maken.”

ANP-53652623„Michael P. had in kliniek Den Dolder relaties”

Verbaasd

Zoals zo veel Nederlanders heeft ook de moeder uit Huizen zich verbaasd over de gang van zaken rond verdachte Michael P. (27). Afgelopen week bleek dat de man, die onder meer is veroordeeld voor brute verkrachtingen van twee meisjes in 2010 in Nijkerk, aan tbs wist te ontkomen. P. weigerde medewerking aan psychiatrisch onderzoek, zodat er geen heldere diagnose op tafel lag. „Wat mij betreft komt er een wet die het mogelijk maakt dat rechters dit soort mensen makkelijker tbs kunnen opleggen, ook al willen die verdachten niet meewerken aan gedragskundig onderzoek. Michael P. zei nota bene dat een droom in vervulling was gegaan, toen hij de meisjes in Nijkerk had verkracht. Hoe ziek ben je dan? Dat is toch zeer ernstig?”

Ook de regel dat gedetineerden in beginsel na tweederde van hun straf weer vrij komen, is Schaap een doorn in het oog. „De Bijbel is radicaal en roept op tot gerechtigheid. Ontuchtplegers moesten zelfs worden gedood.”

Seksualiteit

De moeder uit Huizen is er vast van overtuigd dat de seksualisering van de maatschappij leidt tot uitwassen als brute verkrachtingen. „De samenleving is van God los. Zeker veel jonge mannen kijken porno. Daardoor hebben ze geen gezond beeld meer van seksualiteit tussen man en vrouw. In het geval van Michael P. kwam daar nog bij dat hij drugs gebruikte. Dat tast je denken aan en zorgt ervoor dat je remmen wegvallen.”

Intussen draagt Schaap haar zeven kinderen en tien kleinkinderen op in haar gebeden. „Ik vraag God iedere morgen of Hij ze wil bewaren.”

Vergeving

De Bijbel geeft aan dat God Zich ook wil ontfermen over zedenmisdadigers. Hoe kijkt Schaap daartegenaan? „Dat is absoluut waar. Ik lees dat duidelijk in het Woord. Maar dan zal zo’n man wel om vergeving moeten vragen. Mijn man en ik zouden de dader best willen opzoeken in de gevangenis. Het is niet zo dat ik zo’n persoon voorgoed uit de samenleving wil verwijderen. Wel vind ik dat hij pas vrij mag komen als hij géén gevaar meer is voor anderen. Daarvoor zal een wonder moeten gebeuren.”

Vindt ze dat er in ieder mens een misdadiger schuilt? „Ik denk dat je de keus voor het goede of slechte kunt maken. Al ligt zoiets wel lastig. Afgelopen dagen sprak ik een paar broeders. Ik vroeg hoe ze zouden reageren als hún dochter zou worden vermoord. Dan blijkt dat die mannen niet voor zichzelf instaan en de dader misschien wel zouden aanvallen.”