„De banden zijn gevuld met stikstof”

Caravanbezitters
TWELLO – H. de Wit uit Schagen: „In een caravan heb je veel vrijheid.” Foto RD RD

Voordat hij op vakantie ging, onderwierp H. de Wit zijn caravan aan een grondige inspectie. „Ik controleer altijd de verlichting en de bandenspanning.”

Waar komt u vandaan?

„Van een camping in ’t Harde, in Gelderland. Daar zijn mijn vrouw en ik net een weekje op vakantie geweest. We wonen in is Schagen, in Noord-Holland.”

Waar gaat u naartoe?

„De boerencamping ”De Höft” in Saasveld in Overijssel is ons reisdoel. We gaan in totaal drie weken op vakantie. Na Saasveld staan we nog een weekje op een camping in Pieterburen, in Groningen. We blijven altijd in Nederland.”

Hoe ziet uw caravan eruit?

„Wel aardig, dacht ik. Het is er een van het Franse merk Gruau en het voertuig stamt uit 1998. De caravan is niet al te groot, maar we kunnen ons er in ieder geval mee redden. Er zit een wc’tje in, een keukentje en een vast tweepersoonsbed. Ook hebben we een mooie voorluifel.

We hebben onze fietsen meegenomen op vakantie. We fietsen veel. De caravan gebruiken we vooral om te eten en te slapen. We hebben niet al te veel eten meegenomen. Er is in de meeste dorpjes wel ergens een winkeltje waar we wat kunnen halen.”

Heeft u uw caravan nog gecontroleerd?

„Jazeker. Ik controleer de verlichting en de bandenspanning altijd voor we weggaan met de caravan. Het mooie is dat mijn banden gevuld zijn met stikstof. Dat gebruiken ze ook in de vliegtuigindustrie. Vliegtuigbanden zijn gevuld met stikstof. Het is echter ook ideaal voor een caravan. De banden worden minder heet en slijten minder snel. Daarnaast blijft de bandenspanning langer op peil.

Ik heb de caravan zelf niet gewogen, maar ik denk niet dat hij te zwaar is. De kogeldruk, dat is de belasting op de trekhaak, was namelijk 60 kilo. Dat is perfect, want de waarde moet tussen de 50 en de 75 kilo zitten.”

Wat is er zo leuk aan een caravan?

„Het mooie van het gebruik van een caravan is de vrijheid die je hebt. Je kunt zelf bepalen wanneer je gaat eten; in een hotel werkt dat zo niet. Daarnaast is het heerlijk rustig. We doen vooral boerencampings aan. Als er een nette douche is, dan is het voor ons al snel goed. Onze kinderen gaan niet meer mee, dus hebben we niets aan poespas als trampolines en glijbanen.

De lage kosten zijn een voordeel van een caravanvakantie. Alleen de aanschaf van de caravan is duur, maar vervolgens ben je goedkoop uit.”

Wat is uw vervelendste ervaring?

„We hebben nog nooit last gehad van pech. Ook zijn er geen ongelukken voorgevallen. Wel is er eens een fiets van ons gestolen bij een winkel in Didam. Het was een goede, dure fiets. Zo’n ervaring tijdens een caravanvakantie is niet leuk.”

Aan caravans mankeert nogal wat, stelt de ANWB. De sleurhutten zijn meer dan eens te zwaar beladen. Ook de bandenspanning is vaak niet in orde. Vandaag het derde deel in een serie over caravanbezitters.