CU-wethouders Zwolle tegen voorstel koopzondag

beeld ANP

De twee CU-wethouders in Zwolle hebben tegen het collegevoorstel gestemd om de koopzondag vrij te geven.

Dat zei de Zwolse CU-fractievoorzitter Gerdien Rots donderdagavond desgevraagd. De ChristenUnie is met 7 van de 39 zetels een van de grootste partijen in de stad. De partij vormt samen met GroenLinks, de lokale partij Swollwacht en de VVD het college. Rots noemt het „tamelijk uniek” dat de CU zich binnen een college keert tegen een collegevoorstel.

De partij overweegt niet om uit het Zwolse college te stappen. „Als wij niet aan het college hadden deelgenomen, zouden de zaken op het gebied van de koopzondag in Zwolle niet anders hebben uitgepakt. Wij staan als ChristenUnie in dit dossier nagenoeg alleen in de raad.”

ANP-54956148Zwolle geeft koopzondagen vrij

De gemeente Zwolle maakte donderdag bekend dat ondernemers zelf mogen bepalen of ze op zon- en feestdagen de deuren openen. Het college neemt een voorstel over van ondernemersvereniging CityCentrum.

CU-fractievoorzitter Rots zegt „niet blij” te zijn met het collegevoorstel. „Dit doet pijn. Dit willen wij niet. Maar wij nemen dit verlies. Op tal van zaken konden we in het coalitieakkoord ons stempel drukken. Zoals de zorg voor slachtoffers van mensenhandel, het belang van waardig ouder worden en het aanpakken van echtscheiding.”

De winkeliersvereniging CityCentrum spreekt met winkeliers af dat die alleen op zondagmiddag open gaan, zegt Rots. „Uit respect voor het bijzondere karakter van de zondag. Dat is nog een winstpuntje.”

Rots geeft toe dat de gemeente voortaan geen juridische middelen meer heeft om ondernemers die toch ook op zondagochtend open gaan, aan te pakken. Ook erkent ze dat de afspraken tussen winkeliers later opgerekt kunnen worden, zodat ook zondagochtend ondernemers de deuren openen.

Oppositiepartij SP, tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen, haalde donderdagavond uit naar de CU. Fractievoorzitter Brammert Geerling twitterde: „CU laat achterban hard vallen. Wat een zwaktebod. Hier had de CU gewoon afspraken over kunnen maken in het coalitieakkoord.”