Coronavirus slaat toe in zorginstelling Sommelsdijk

Nederland
Drie bewoners van de woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk zijn overleden door het coronavirus. beeld via Google Streetview

Drie kwetsbare ouderen van het woon-zorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn zeker dertien bewoners van de instelling besmet geraakt met het virus.

Dertien andere bewoners zijn getest en wachten momenteel nog op de uitslag daarvan, liet de zorginstelling op Goeree-Overflakkee dinsdagavond weten.

Het lijkt zeer waarschijnlijk dat de besmetting plaatsvond bij een kerkelijke bijeenkomst begin maart. „Met zekerheid kunnen we dat niet zeggen”, zegt een woordvoerder van GGD Rotterdam-Rijnmond. „De bron van besmetting is altijd lastig vast te stellen. Maar uit gesprekken met positief geteste personen blijkt dat het gros van de mensen op die bijeenkomst aanwezig was.”

In de Lukaskapel van het woon-zorgcomplex, dat een protestants-christelijke identiteit heeft, vinden elke zondag diensten plaats voor bewoners van de zorgappartementen. Die worden verzorgd door de kerkenraad van de hervormde gemeente in Sommelsdijk.

Onder anderen ds. J. de Jong uit Dirksland, geestelijk verzorger van Nieuw Rijsenburgh, gaat in de diensten voor. Bij de bewuste bijeenkomst op 8 maart was hij overigens niet betrokken.

Isolatie

De zorginstelling zegt vanaf het eerste moment nauwgezet de maatregelen van het RIVM en de GGD te hebben gevolgd. Arts-microbioloog Marjolein Damen bevestigt dat Nieuw Rijsenburgh ruim op tijd maatregelen heeft getroffen. „Er is alles aan gedaan om de besmetting binnen de muren van de woon-zorglocaties te voorkomen.”

De zorginstelling neemt voor alle bewoners extra maatregelen boven op de voorschriften van het RIVM. Bewoners die positief getest zijn en die verdacht worden van besmetting, worden in isolatie verzorgd.

Dezelfde maatregelen gelden voor mensen die nog niet besmet zijn met het virus, maar wel wonen in dezelfde vleugel als coronapatiënten. De keuken wordt gebruikt als sluis naar de woonkamer. Daar kleden medewerkers zich om en zorgen ze voor persoonlijke bescherming voordat ze de woonkamer binnengaan.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van Goeree-Overflakkee laat weten „enorm” mee te leven met de mensen die getroffen zijn door het coronavirus en hun dierbaren. „Ik wens hun veel kracht en sterkte.” Ze zegt dat zieke bewoners worden „omringd door goede en toegewijde zorgmedewerkers. Daarvoor heb ik groot respect en veel waardering.”

De Zuid-Hollandse gemeente wordt relatief hard getroffen door het coronavirus. Cijfers van dinsdag melden per 100.000 inwoners 86,7 officieel vastgestelde besmettingen.

De situatie in Sommelsdijk onderstreept volgens de burgemeester het belang van de maatregelen die door het kabinet genomen zijn.