„Christen moet in actie komen tegen prostitutie”

Jane Lasonder. beeld Jane Lasonder

Binnen één week kreeg ze het voor elkaar dat Center Parcs een topvijftrip naar de wallen en het Seksmuseum in Amsterdam schrapte. De Zwolse Jane Lasonder (51) mag dan 1.53 meterzijn, ze staat haar mannetje in haar strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie.

Lasonder, zelf slachtoffer van seksueel misbruik, presenteerde onlangs het boek ”Rood licht, het echte verhaal achter prostitutie en mensenhandel” (Uitg. Scholten). Het boek is een documentaire én aanklacht tegen gedwongen prostitutie en vrouwenhandel.

Waarom schreef u dit boek?

„Eerder verscheen het boek ”Jane”, met mijn levensverhaal. Dat deelde ik uit op een avond van Frits Rouvoet, die met zijn organisatie Bright Fame onder prostituees in Amsterdam werkt. Toen ik op de wallen terugkwam, wilden veel vrouwen die achter de ramen werken plotseling met mij praten. „Jij heb ook een rot­leven gehad”, zeiden ze.

Ze vertelden me hun gruwelijke verhalen. Dat ze werden verhandeld en uitgebuit, twintig, dertig keer per dag werden verkracht.

Ondertussen liepen aan de andere kant van de ramen busladingen schoolkinderen met docenten, bejaarden met hun kleinkinderen en toeristen. Zij lachten die vrouwen gewoon uít! Terwijl deze vrouwen gedwongen werden om dit werk te doen. Toen werd ik zo boos, dat ik besloot het echte verhaal van deze vrouwen op te schrijven. Over de schaamte, over het feit dat ze niet meer terug kunnen en hun kinderen en familieleden niet meer kunnen zien.”

Van hoeveel vrouwen hebt u de verhalen opgetekend?

„Van dertien: van zeven in de Neder­landse prostitutie, twee in de Engelse, drie in de Israëlische en één in de Indiase. Op een na werden al deze vrouwen gedwongen tot prostitutie. Die uitzondering had een zielig levensverhaal van afwijzing en gebrek aan liefde in de jeugd.”

Wat is voor u een schrijnend verhaal?

„De Hongaarse Elizabeth zat in Hongarije haar kind de borst te geven, toen de deur werd opengebroken en twee mannen haar in de auto ontvoerden. Zij werd in Duitsland als prostituee langs de snelweg gezet, omdat haar man, een begrafenisondernemer, nog een schuld had openstaan aan de maffia. Later werd ze voor 2000 euro verkocht naar Amsterdam. 
Daar kon ze de prostitutie ontvluchten.

Een mooi verhaal is dat van de Bulgaarse Lina. Zij werd door haar moeder weggestuurd, kwam in Griekenland bij een loverboy terecht, die haar verslaafd maakte aan drugs en haar dwong tot prostitutie. Met de auto werd ze later naar Amsterdam gebracht om daar te werken. Daar wist ze via Bright Fame te ontsnappen. Ze is naar Amerika geëmigreerd, getrouwd en gelukkig.”

Wat wilt u met uw boek bereiken?

„Verschillende dingen. Om te beginnen wil ik dat scholen niet meer naar de wallen gaan. Ik wil ook scholen bezoeken om dit duidelijk te maken. Daarnaast wil ik met de opbrengsten van het boek verschillende bedieningen in Amerika, Israël, Nederland en Engeland steunen die vrouwen in de prostitutie een nieuw leven willen bieden. Bovendien heb ik een uitnodiging voor een lezing op een zeevaartschool in Florida, via een leerling. Daar werd deze zeecadet verteld dat hij in elke haven naar prostituees kan. Het lezen van mijn boek, dat ook in het Engels is uitgegeven, ver­anderde zijn leven.”

Hoe zat dat nou met Center Parcs?

„Ik was met ons gezin vorige week in een vestiging van Center Parcs. Bleek dat zij als topvijftour een excursie naar de wallen en het Seksmuseum in Amsterdam hadden. In mijn boosheid zette ik het op Facebook. Uiteindelijk gaf een hoge manager me gelijk en is de trip geschrapt. Ze gaan nu naar het Achterhuis en zo.”

Wat moeten christenen doen tegen prostitutie?

„In actie komen. Christenen moeten niet op hun warme kerkbank blijven zitten, maar naar buiten gaan, om de prostituees, verslaafden en zwervers, te helpen.”

>>redalertbook.com