‘Chemopomp’ helpt bij uitgezaaide darmkanker

Erasmus MC. beeld Levien Willemse

Een ‘chemopomp’ kan het leven van darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever flink verlengen. Als ze na verwijdering van de uitzaaiingen zo’n pompje ingebracht hebben gekregen, leven ze gemiddeld twee jaar langer dan lotgenoten.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek in het Memorial Sloane Kettering Cancer Center in New York onder leiding van chirurg-oncoloog dr. Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. De resultaten worden vrijdag gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.

Ongeveer de helft van de darmkankerpatiënten krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak wel worden verwijderd, maar bij 80 procent van de geopereerden komt de kanker terug. Het onderhuidse pompje geeft chemotherapie op de plek waar die het meest nodig en effectief is, namelijk rechtstreeks in de lever, zo meldde het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vandaag.

Bijwerkingen vallen mee

De Hepatic Arterial Infusionpomp (HAI) dient de chemotherapie toe in de slagader naar dit orgaan. De gezonde levercellen worden volgens een woordvoerder grotendeels gespaard doordat zij vooral bloed krijgen via de poortader. De werkzame stof kan zo vierhonderd keer sterker worden aangebracht op de plek waar ze nodig is, terwijl de bijwerkingen meevallen.

Darmkanker komt veel voor in Nederland. Jaarlijks zijn er rond de 13.000 nieuwe patiënten. Ongeveer de helft van hen krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak operatief worden verwijderd, maar bij 80 procent van de geopereerde patiënten keert de kanker terug. Chemotherapie in pilvorm of via het infuus verkleint die kans niet.

Er is op dit moment in Europa geen behandeling om het terugkomen van de kanker na de operatie te voorkomen. Groot Koerkamp gaat een soortgelijk onderzoek in Nederland opzetten.