Campagne levert 140.000 potentiële donoren op

DEN HAAG - De grote campagne om orgaandonoren te werven, enkele maanden geleden, heeft tot nu toe ongeveer 140.000 potentiële donoren opgeleverd. Van hen komen er slechts vijf of zes werkelijk in aanmerking als donor.

Dat liet een woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) maandagmorgen weten.

In totaal reageerden ongeveer 360.000 mensen. Daar zaten veel mensen bij die al geregistreerd waren als donor of mensen die juist geen organen willen afstaan. Hoeveel mensen daadwerkelijk donor worden, is alleen te schatten. „Sommigen gaan uit van 1 op de 25.000, anderen zitten lager”, aldus een woordvoerder van het NIGZ. In aanmerking voor orgaandonatie komen alleen mensen die in het ziekenhuis overlijden en van wie de organen in goede toestand verkeren.

Volgens woordvoerster P. Plijter van de Nierstichting leveren de 140.000 donorregistraties uiteindelijk vijf of zes donors op. „Uiteindelijk wordt de totale wachtlijst van 1400 mensen die op een orgaandonor wachten dus niet korter.”

Plijter pleit daarom voor een structurele oplossing. Volgens haar biedt het systeem van actieve donorregistratie betere perspectieven. „Er zijn nog 8 miljoen mensen die geen donorregistratie hebben ingevuld, dat is een groot potentieel.”

Het NIGZ is positief over de resultaten. „Deze campagne heeft heel wat losgemaakt. We hebben nog nooit zo veel reacties gehad als na deze actie. Als je ziet hoeveel bezoekers we hebben op onze site, hoeveel telefoon- tjes we krijgen, dan weet je dat het leeft”, aldus de woordvoerder.

Volgens de Plijter van de Nierstichting verstuurden de Hart- en Nierstichting registratieformulieren aan ruim 6 miljoen huishoudens. De respons van 140.000 potentiële donoren was volgens de woordvoerster „min of meer verwacht.”