Bunschoter Henk K. moet naar Pieter Baan Centrum

beeld Fotolia

Henk K. moet worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor psychiatrisch onderzoek. De Bunschoter, verdacht van geweldsmisdrijven en een zedendelict, blijft voorlopig vastzitten.

Dat bleek woensdag bij de rechtbank in Utrecht. De 57-jarige Bunschoter werd woensdagmorgen in een voorlopige tenlastelegging van het OM poging tot doodslag, mishandeling van vijftien van zijn negentien kinderen en ontucht met een dochter ten laste gelegd.

K. werd eind september vorig jaar aangehouden nadat enkele kinderen aangifte tegen hem hadden gedaan. Hij kwam de achterliggende jaren onder andere in het nieuws omdat de rechter hem dwong het thuisonderwijs aan zijn kinderen te staken en hen naar school te sturen.

K. zou volgens de aanklacht van het OM onder anderen een zoon hebben vastgebonden en bedreigd met een lopende kettingzaag. Verder zou K. over een langere periode „excessief geweld” tegen een aantal van zijn negentien kinderen hebben gebruikt, waarbij hij bij een aantal kinderen onder andere hun keel zou hebben dichtgeknepen.

Verder heeft K. –volgens het OM– kinderen opgesloten in een aardappelhok, in een zeecontainer in de tuin of op zolder, waarbij ze onvoldoende (gezond) te eten kregen. Daarbij moesten de kinderen hun behoefte doen in de afgesloten ruimte, aldus de aanklacht. Bij een dochter, destijds jonger dan twaalf jaar, zou K. ontuchtige handelingen hebben verricht.

Het OM vroeg woensdag om onderzoek en observatie in het Pieter Baan Centrum. Ondanks de weigering van K. moet hij daar van de rechterbank nu toch aan meewerken. K. moet volgens het OM vast blijven zitten, omdat de kans op herhaling van geweld en vrijheidsberoving aanwezig is.

De officier van justitie verklaarde woensdagochtend desgevraagd dat pogingen tot doodslag blijven gehandhaafd, maar dat het OM zich beraadt op de exacte kwalificatie hiervan in de definitieve tenlastelegging.

De vrouw van K. en enkele kinderen waren tijdens de rechtszaak aanwezig. K.’s vrouw blijft haar man steunen.

Advocaat J. Maalsté, raadsman van K., wees op „vooringenomen” en selectief politieonderzoek, terwijl kinderen „tegenstrijdige” verklaringen zouden hebben afgelegd. De advocaat benadrukte verder dat zeven van de twaalf meerderjarige kinderen de beschuldigingen zouden afdoen als „leugens en verzinsels.”

De beschuldigingen tegen zijn cliënt zijn volgens de advocaat bedacht door enkele kinderen van K. die 40.000 tot 50.000 euro van hun vader zouden hebben gestolen. De advocaat concludeerde woensdag na de zitting verder dat de aanklachten in het zedendelict „flinterdun” zijn. Het OM wijst die conclusie van de hand.

De raadsman van K. heeft gevraagd om meer dan twintig getuigen te mogen horen, onder wie enkele kinderen, een gemeenteambtenaar en contactpersonen van kerk en school. Het OM beraadt zich op dit verzoek, ook al omdat het „enorm belastend” is voor de kinderen.

Het OM moet nu in opdracht van de rechtbank binnen een maand komen met een definitieve versie van de tenlastelegging. De officier van justitie had woensdag de tenlastelegging nog niet afgerond. Een nieuwe zitting staat gepland voor 22 februari.