Arrestatie na gooien naar Gouden Koets

Prinsjesdag
Foto ANP

DEN HAAG (ANP) – In de Heulstraat in Den Haag is dinsdag tijdens de rijtoer een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gegooid. De politie heeft de ‘gooier’ aangehouden.

Het gaat om een 29-jarige man uit Winterswijk. De verdachte heeft een psychiatrisch verleden en komt verward over, liet de politie weten. Ze gaat uit van een eenmansactie.

De schade aan de Gouden Koets is niet groot. De koningin kon haar rijtoer zonder vertraging voortzetten. Dat heeft de politie gemeld. De man is direct naar een politiebureau gebracht. De woordvoerder sprak van een vervelend incident, maar zei dat de sfeer „plezierig bleef”.

Het is niet de eerste keer dat de koninklijke familie het doelwit is. Vorig jaar op Koninginnedag in Apeldoorn reed een man door de afzetting richting de bus waarmee leden van het koningshuis een rijtoer maakten door de stad. Bij die aanslag kwamen acht mensen, onder wie dader Karst T., om het leven.

In 2002 gooide op de huwelijksdag in Amsterdam van prins Willem-Alexander en prinses Máxima een man een verfbommetje richting de Gouden Koets.