Argentinië bewijst ‘Coqui’ Zorreguieta de laatste eer

Jorge Zorreguieta, de dinsdag overleden vader van koningin Máxima, is gistermiddag (lokale tijd) naar zijn laatste rustplaats gebracht op de begraafplaats Parque Memorial in het Argentijnse Pilar.

Koningin Máxima, koning Willem-Alexander en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane volgden de kist met het lichaam van Zorreguieta naar het graf op de grote, als een park aangelegde begraafplaats even buiten Buenos Aires. Daarachter volgden een paar honderd genodigden.

Voor en door het hek van de begraafplaats keken tientallen fotografen en journalisten toe hoe de rouwenden een kring vormden rond de kist. De plechtigheid duurde een halfuur.

De uitvaart werd voorafgegaan door een ontvangst in een gebouw op het kerkhof, waar afscheid genomen kon worden en de familie kon worden gecondoleerd.

Het koninklijk gezin arriveerde in een geblindeerd busje. Alleen toen de begraafplaats aan een nadere inspectie werd onderworpen waren de prinsessen even te zien. Voor het condoleancebezoek en het afscheid nemen was een paar uur uitgetrokken.

Uur van verdriet

De Argentijnse president Mauricio Macri en zijn echtgenote Juliana Awada hebben gisteren „in dit uur van verdriet” hun deelneming betuigd aan „hun geliefde vriendin koningin Máxima en haar familie” met het overlijden van haar vader Jorge Zorreguieta. Ze deden dat in een rouwadvertentie in de landelijke krant La Nación.

De presidentiële condoleance stond tussen ruim 150 andere boodschappen van medeleven waarvoor La Nación ruim twee pagina’s heeft ingeruimd. Behalve president Macri, die eerder dit jaar met zijn vrouw op staatsbezoek was in Nederland, richt ook het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken de deelbetuiging specifiek aan „Hare Majesteit koningin Máxima.”

Shell bidt

Shell Argentinië denkt in „dit moeilijke ogenblik” aan koningin Máxima en bidt ter nagedachtenis van de op 89-jarige leeftijd overleden ‘Coqui’ Zorreguieta, zoals Máxima’s vader in veel annonces ook liefdevol wordt genoemd.

Jorge Horacio Zorreguieta kwam op 28 januari 1928 ter wereld in een van oorsprong Spaans-Baskische familie. Uit zijn eerste huwelijk met filosofe Marta Lopez Gil kreeg hij drie kinderen. Máxima is de oudste van vier kinderen uit een tweede huwelijk met Maria del Carmen Cerruti. Zorreguieta werd sinds 2014 behandeld voor leukemie.