Appen geschrapt in aanklacht dodelijk ongeluk

Het is niet van belang of de 28-jarige Pamela H. uit Den Burg achter het stuur zat te appen toen ze in maart 2016 in het pikkedonker op Texel een 21-jarige vrouw uit Geldrop doodreed. Dat stelde de aanklager maandag in de hogerberoepszaak, waarin hij een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijk rijverbod van een jaar tegen de Texelse eiste.

Volgens de aanklager heeft de discussie over het appen de strafzaak bij de rechtbank in Alkmaar in 2017 „op een heel verkeerd spoor gezet” en uiteindelijk „tot een verkeerd oordeel geleid”, aanleiding om het uit de aanklacht te schrappen. „Het doet er niet toe of de verdachte zat te appen. Het gaat erom dat ze niet voorzichtig genoeg heeft gereden en dat daardoor iemand om het leven is gekomen.”

H. kreeg van de rechtbank een taakstraf van 120 uur en een rijverbod van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank stelde dat niet was bewezen dat H. tijdens het rijden had zitten appen. Voor het Openbaar Ministerie (OM) was dit juist aanleiding geweest een half jaar celstraf en een rijverbod van twee jaar tegen de Texelse te eisen.

Maandag zei de aanklager dat uit alle gegevens inderdaad is af te leiden dat de vrouw tijdens het rijden heeft geappt. Als het hof meent dat dit vaststaat, dan kan het dat meewegen in de straf, zei hij. In zijn eis hield hij onder meer rekening met het blanco strafblad van H., die zich weinig herinnert en sinds het ongeval met zware psychische problemen kampt.

Het ongeval gebeurde op 30 maart 2016, toen H. uit haar werk koos voor een kortere route over een onverlichte weg. Onderweg zegt ze haar auto aan de kant te hebben gezet om een appje te versturen en vervolgens verder te zijn gereden. Vlak daarna had het fatale ongeval plaats. Ze zag twee op de rijbaan fietsende vrouwen te laat en kon het slachtoffer niet meer ontwijken. De vrouw uit Geldrop werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij overleed.

De uitspraak is 8 juli.