Ander huis gezocht voor bedreigde christelijke Syriër

Syrische vluchtelingen in de noodopvang. beeld ANP

De autoriteiten zoeken een andere woonplek voor de Syrische christen die onlangs uit radicaal-islamitische hoek met de dood is bedreigd.

Dat zei de man donderdagmorgen tegenover het Reformatorisch Dagblad. De Syriër uit Overijssel, die al jarenlang in Nederland verblijft, kreeg recent een brief ondertekend door „IS Nederland.” Daarin staat onder meer: „Weet dat de gezegende zwaarden van de moslims dorstig zijn naar jouw bloed.” De man zegt nog steeds „erg angstig” te zijn.

De Syriër heeft inmiddels contact gehad met de burgemeester in zijn woonplaats en met CU-leider Segers en SGP-leider Van der Staaij. "Met Segers heb ik donderdagmorgen opnieuw per telefoon contact gehad." Segers noemde de bedreiging donderdag op Twitter „vreselijk.”

Segers

CU-leider Segers zei donderdag desgevraagd niet in te willen gaan op concrete bedreigingszaken. "Dat vind ik heel link." Met de tweet van donderdagmorgen wil Segers duidelijk maken dat hij het „onverteerbaar vindt dat in dit land mensen vanwege hun geloofsovertuiging worden bedreigd. Ik wil doen wat ik kan om hen te beschermen."

De SGP gaat Kamervragen stellen in verband met de bedreiging van de Syrische christen. De partij zoekt daarvoor onder meer steun bij de ChristenUnie.

„Het is van groot belang dat deze zaak heel goed wordt uitgezocht”, aldus SGP-leider Van der Staaij donderdagmiddag.„Het mag niet zo zijn dat iemand zich vanwege bedreigingen uit radicaal-islamitische hoek gedeisd houdt en zich niet meer in het openbaar uitlaat.”

Van der Staaij dringt er bij minister Grapperhaus (Justitie) op aan om dit soort misdrijven apart te registreren.

ANP-38342886Ander huis gezocht voor bedreigde christelijke Syriër