Amsterdam maakt zich langzaam op voor Sail 2010

AMSTERDAM (ANP) – Amsterdam neemt diverse maatregelen om ervoor te zorgen dat het scheepvaartverkeer tijdens Sail 2010 veilig en soepel verloopt. Zo geldt op het water eenrichtingsverkeer, zijn er stremmingen, is er een snelheidsbeperking en een aanmeerverbod.

Dat maakten de Haven Amsterdam, de dienst binnenwaterbeheer van de gemeente Amsterdam en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gisteren bekend. Zij richten zich gezamenlijk op de afwikkeling van het scheepvaartverkeer tijdens het vijfjaarlijkse evenement.

Sail heeft van 19 tot en met 23 augustus plaats. Naar verwachting komen er meer dan 600 schepen naar de hoofdstad, die weer vele duizenden bezoekers via het water trekken. De regels zijn samengevat in een folder die eigenaars van recreatievaartuigen krijgen.

Tijdens de Sail-InParade, de eerste dag waarop alle schepen aankomen, geldt een verplichte vaarrichting van IJmuiden naar Amsterdam op het Noordzeekanaal, het IJ en in de IJhaven. Het is niet toegestaan te kruisen of in te halen. De maximumsnelheid is 6 kilometer per uur.

Deze vaarregels gelden de gehele periode ook voor recreatievaartuigen in het evenementengebied van Sail. Verder is roeien, zeilen en jetskiën hier verboden. Volgens een woordvoerder van het KLPD handhaaft de waterpolitie op onder meer alcohol, snelheid, instabiele vaartuigen en verlichting. „Zorg dat je op het water ook een Bob hebt, een schipper mag een alcoholpromillage hebben van 0,8”, aldus de zegsman.

De politie kan bootjes zonder verlichting tijdens Sail direct beboeten zonder een proces-­verbaal op te stellen. De bekeuring bedraagt 75 euro. De boten moeten daarnaast zo veel 
mogelijk rechts varen. Als schippers dat niet doen, volgt een 
boete van 90 euro. De waterpolitie is tijdens Sail met honderd man en zo'n dertig boten aanwezig.

portofamsterdam.nl