Al circa 100.000 bezoekers op Ginkelse Heide

Paratroopers tijdens de herdenking van Market Garden. beeld ANP
8

In aanwezigheid van prinses Beatrix en de Britse prins Charles is op de Ginkelse Heide bij Ede het officiële gedeelte van de 75e herdenking van de luchtlandingen begonnen. Er zijn zo’n 100.000 belangstellenden op de plechtigheid afgekomen, onder wie veel veteranen.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel hield een korte toespraak. Daarin vroeg hij aandacht voor het Market Garden Vijfje. De herdenkingsmunt is ontworpen door Tim Breukers, docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Breukers liet zich in het Airborne Museum in Oosterbeek inspireren door geborduurde badges en emblemen. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van de herdenkingsmunt.

Op de A12 en andere toegangswegen staan lange files. De organisatie adviseert mensen met de fiets te komen of thuis te blijven en de herdenking te volgen op televisie.

Op de Ginkelse Heide landden in september 1944 duizenden Britse parachutisten, die de Rijnbrug bij Arnhem moesten veroveren in het kader van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De droppingen worden zaterdag nagedaan door militairen uit tal van landen.

De Britse kroonprins Charles en prinses Beatrix zijn zaterdag bij de officiële herdenking op de hei rond 12.00 uur. Charles reist daarna nog door naar Arnhem, Driel en Oosterbeek. De veiligheidsmaatregelen voor het koninklijk bezoek zijn zeer streng. Zo zijn er onder anderen sluipschutters. Ook gelden in het hele gebied veel verkeersmaatregelen. Driel is vanaf zaterdagmiddag helemaal afgesloten. Inwoners mogen alleen lopend naar hun huis met een speciale pas.