26 mensen opgepakt bij demonstratie Schiphol

beeld ANP
8

De marechaussee heeft zaterdag 26 mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen, meldt een woordvoerder. Marechaussees zijn uren bezig geweest met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Iets voor 19.00 uur meldde de zegsman dat alle demonstranten uit de hal waren verwijderd.

Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. Ze werden bestuurlijk verplaatst en hebben een gebiedsverbod voor Schiphol gekregen tot eind zondagavond, aldus de woordvoerder.

Een paar honderd mensen hadden zich sinds zaterdagochtend in de hal verzameld voor het protest. De actievoerders van de milieuorganisatie protesteren tegen de in hun ogen „grote vervuiler” Schiphol. Een groot deel van hen zat urenlang gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep, maar één voor één weggehaald.

„Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen”, zei de woordvoerder van de marechaussee zaterdagmiddag. De mensen die werden weggehaald, verzetten zich echter hevig en werden vaak door meerdere marechaussees ondersteboven weggedragen.

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal.

„De demonstranten zijn uit Plaza verwijderd: niet omdat ze gevaarlijk waren, maar omdat ze de grenzen -waar wel en niet gedemonstreerd mocht worden- hebben overschreden, zei loco-burgemeester van Haarlemmermeer Jurgen Nobel: Demonstratie is een belangrijk recht en daar werken we graag aan mee, maar we zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van tienduizenden reizigers en medewerkers van Schiphol én die van demonstranten. In het geval dat er snel ontruimd moet worden, zijn groepen mensen die samenscholen of vastgeketend zijn, een risico.”

Greenpeace is niet te spreken over het „hardhandige” optreden van de marechaussee. Volgens Greenpeace zijn de arrestanten overbracht naar de Koningin Máxima Kazerne in Badhoevedorp waar ze in de loop van de avond weer zijn vrijgelaten. „De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol. Onder de arrestanten zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen,” aldus campagneleider Dewi Zloch.

De manifestatie van Greenpeace wordt zondag hervat op het plein voor Schiphol Plaza. Mochten de demonstranten terugkeren in Plaza, dan zal er volgens de loco-burgemeester weer worden ingegrepen.