1500 varkens dood door stalbrand Streefkerk

beeld Cees van der Wal
4

Bijna 1500 varkens zijn donderdag om het leven gekomen als gevolg van een zeer grote stalbrand in Streefkerk (Zuid-Holland). Slechts vijftien varkens konden worden gered uit de vuurzee, meldt de brandweer.

Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van de brand aan de Middenpolderweg. Deze veroorzaakte veel zwarte rook die in de wijde omgeving te zien was.

Aan het begin van de avond is de intensiteit van de brand afgenomen en de kleur van de rook niet meer zwart, maar grijs. Het sein brand meester is nog niet gegeven, maar de brand is onder controle. De brandweer zal donderdagavond nog druk bezig zijn op de locatie, onder meer met het afvoeren van de kadavers.

Bouwvoorschriften

Donderdagochtend zijn duizenden kippen omgekomen bij een brand in een schuur in Nijkerk. Vorig jaar kwamen bij brand 122.000 dieren om, meldde Wakker Dier begin dit jaar. Deze dierenorganisatie becijferde toen ook dat de afgelopen tien jaar 1,5 miljoen dieren zijn gestorven door brand. In 2017 waren er 47 stalbranden, in 2016 49 en in 2015 ruim dertig.

77237922Duizenden kippen dood door brand in Nijkerk

De agrarische sector, brandweer, verzekeraars en Rijksoverheid kwamen al eerder met plannen om het aantal stalbranden flink terug te dringen. Zo zijn er onder meer aanvullende bouwvoorschriften gekomen, die de kans op kortsluiting moeten voorkomen.

Klik op de foto om een aantal beelden van de brand te bekijken.