Van de hoofdredactie: een heel gepuzzel

Hoofdredactie RD
Puzzelen is populair. beeld RD, Henk Visscher

De krant brengt nieuws. De krant informeert, opinieert en duidt het nieuws. Een open deur van jewelste, hoor ik de lezers al denken.

Ik schrijf dit echter om aan te geven dat een krant meer doet. Een krant is voor veel lezers een huisvriend die er niet alleen is om te informeren, maar ook mogelijkheden biedt voor ontspanning. Het is bij veel abonnees, vooral de jongeren, misschien niet zo bekend, maar de pagina’s waarop de puzzels, weetjes, het recept en andere zaken staan die niet direct met het nieuws te maken hebben, zijn ongelooflijk populair. De redactie die daarin veranderingen aanbrengt, kan op een stroom reacties rekenen.

Zo verging het ook ons na de restyling van de puzzelpagina’s. In plaats van één pagina, gingen we over naar twee pagina’s en zijn meer puzzels en nieuwe rubrieken toegevoegd.

De afgelopen maanden hebben we juist op die puzzelpagina’s veel reacties gekregen. Voornamelijk van oudere lezers die niet alle veranderingen even plezierig vinden. Ons antwoord aan die bellers, mailers en schrijvers was steeds dat we de veranderingen op de wat langere termijn zouden evalueren, ook aan de hand van hun opmerkingen. Want je verandert dingen niet om binnen een week opnieuw veranderingen door te voeren.

Inmiddels hebben we alles op een rijtje gezet en brengen we vanaf komende dinsdag de vernieuwde puzzelpagina’s in ons tweede katern. Om te groot enthousiasme te temperen: we hebben het ook nu niet iedereen naar de zin kunnen maken. Want het blijft een heel gepuzzel om de belangrijkste wensen in te willigen.

Een veelgehoorde klacht was dat veel lezers het lastig vinden dat de oplossingen maar een keer per week –op maandag– worden vermeld. Daarom zullen vanaf komende dinsdag dagelijks de oplossingen van de puzzel(s) van de vorige dag vermeld worden, behalve van de slangdoorloper en de rondo.

Overigens: de vele reacties op de puzzelpagina hebben ons ook iets moois opgeleverd. Het viel ons op dat lezers, die soms al sinds 1971 abonnee van het Reformatorisch Dagblad zijn, heel stellig waren in het uiten van hun kritiek op de vernieuwde puzzelpagina’s. Maar vrijwel altijd werd er direct bijgezegd dat ze de krant „natuurlijk” niet zouden opzeggen.

Voor zulke trouwe en loyale lezers zetten we graag een stapje extra.

Reageren? Hoofdredactie@rd.nl