Van Dam: App moet consument herkomst eten tonen

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken (r.). beeld EPA EPA

ROTTERDAM. Klanten moeten in de supermarkt met een app kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd, vindt staatssecretaris Van Dam (Landbouw).

„Steeds meer mensen zijn bewust met hun eten bezig”, aldus de bewindsman donderdag in Rotterdam bij de presentatie van de essaybundel ”Aan Tafel!”. „Ze willen weten wat ze eten, waar het vandaan komt, of dieren een goed leven hebben gehad en of boeren hier en aan de andere kant van de wereld wel een fatsoenlijke prijs hebben gekregen.”

Die kennis ontbreekt, vervolgde Van Dam. „We weten het niet. Want de afstand is groot en de keten is lang.”

Hij wil dat veranderen. „Als we weten waar het vlees vandaan komt, krijgt de boer de waardering en de positie die hij verdient.” Het bedrijfsleven moet daarom toewerken naar één systeem met productinformatie. Dat toegankelijk is voor de consument, die bijvoorbeeld met een app op zijn telefoon kan lezen waar een product vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Van Dam: „Dat helpt de consument een bewuste keuze te maken. Het prikkelt de supermarkten om de ketens te verkorten. En het belangrijkste: de boer wordt weer herkend als producent en erkend vanwege de kwaliteit die hij levert.”

Dit jaar moet er een app komen waarmee bijvoorbeeld varkensvlees kan worden gescand. Voor eieren is al een app beschikbaar.

Varkens in Nood pleitte donderdag in een petitie aan Van Dam voor een accijns op vlees. Die moet geld opleveren om de „zieke” varkenssector te saneren en voor investeringen in vervangers van vlees, zuivel en eieren.