Thierry Baudet wil Rutte helpen met wijzigen verdrag

Thierry Baudet. beeld RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt

APELDOORN. De initiatiefnemer van het Oekraïnereferendum, Thierry Baudet, wil premier Rutte gaan adviseren over het aanpassen van het verdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat zei hij donderdagavond in het tv-programma Pauw.

Woensdag werd het associatieverdrag met Oekraïne door ruim 61 procent van de kiezers afgewezen, in het eerste raadgevende referendum in ons land. Voor het kabinet-Rutte is dit een moeilijke situatie, omdat dit verdrag in alle parlementen van de EU-lidstaten en ook in het Europees Parlement is aanvaard.

Baudet zei donderdagravond dat hij de regering wil helpen deze netelige situatie op te lossen door aanpassingen in het verdrag voor te stellen. Met die suggesties kan premier Rutte vervolgens naar Brussel, om over een nieuwe tekst te onderhandelen. „Dat manifest ga ik samen met andere leden van het intellectuele nee-kamp opstellen”, aldus Baudet.

Vrijdag spreekt de ministerraad over de uitkomst van het referendum. Formeel kan het kabinet de uitslag naast zich neerleggen, maar premier Rutte heeft al gezegd dat Nederland wat hem betreft het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan ratificeren nu het nee-kamp het referendum heeft gewonnen.

In Pauw zei Baudet verder dat hij al drie onderwerpen op de plank heeft liggen waarover volgens hem ook heel goed een referendum gehouden zou kunnen worden: het TTIP-handelsverdrag tussen Europa en de VS, nieuwe financiële steun van de Europese Unie aan landen in Zuid-Europa en de Europese aanpak van het vluchtelingenprobleem.