Zorgcomplex in lege fabriekshal

Special
De kolossale fabriekshal van de voormalige scheepswerf De Schelde voor de verbouwing. beeld Martin Marinissen
3

Het voormalige terrein van scheepswerf De Schelde in hartje Vlissingen is een financieel blok aan het been voor de gemeente. Dankzij de komst van een groot nieuw zorgcomplex zit er weer wat leven in het gebied.

De Zeeuwse zorginstelling WVO Zorg bouwt op en rond de fundamenten van een kolossale fabriekshal van de voormalige scheepswerf De Schelde een hypermodern zorgcomplex. Het is naar verwachting in november klaar. De leegstaande fabriekshal, bij Vlissingers bekend als de zware plaatwerkerij, werd volledig gestript, maar het stalen staketsel van het gebouw bleef staan. Naar een ontwerp van architectenbureau Atelier PRO uit Den Haag veranderde dit geraamte de afgelopen twee jaar langzaam maar zeker in een strak ogend complex met veel glas en baksteen, waarin straks 65-plussers kunnen wonen.

In totaal 19.000 vierkante meter wordt er gerealiseerd aan ouderenhuisvesting. Er komen groepswoningen speciaal voor dementerenden, grenzend aan een groene wintertuin, waarin plaats is voor acht mensen per woning; daarnaast krijgt het complex appartementen voor mensen met fysieke problemen en bovendien kunnen ook ouderen die niet ziek zijn er in een (aanleun-)woning terecht.

Trots

Voorzitter van de raad van bestuur van WVO Zorg Jan de Graaf is trots op het voorlopige resultaat. „Er is hier licht, lucht en ruimte en het is goed dat heel uiteenlopende mensen hier bij elkaar kunnen wonen en het onderling gezellig en aangenaam kunnen hebben”, zegt hij.

Architect Dorte Kristensen en haar collega’s van architectenbureau Atelier PRO tekenden voor het ontwerp. Kristensen beschouwt het als „een heel bijzonder cadeau” de ontwerpopdracht van WVO Zorg te hebben gekregen. „De zorgvisie van Jan de Graaf in combinatie met de bijzondere industriële uitstraling van deze plek spraken ons al vanaf het begin direct aan”, vertelt ze. „Het getuigt van lef van WVO Zorg om er nieuwbouw te plegen.”

Samen voelt beter

”Samen voelt beter” is het motto van WVO Zorg en dat principe wordt hier in praktijk gebracht. In het nieuwe zorgcentrum is niet alleen sprake van een gemengde bevolking van zieke en gezonde ouderen, ook richt Scheldehof zoals het complex gaat heten de blik nadrukkelijk naar buiten.

Op de begane grond van de hoge, zeer ruimtelijk vormgegeven ex-plaatwerkerij komen voorzieningen die zowel voor bewoners als buurtbewoners vrij toegankelijk zijn: een grand-café, brasserie, theaterzaal, kapsalon, winkel en een ruime recreatieruimte. De begane grond krijgt ook ateliers waar bewoners zich aan hobby’s als tekenen, schilderen en muziek maken kunnen wijden.

De Graaf: „Tijdens de hoogconjunctuur waren er grootse plannen voor het Scheldekwartier, het moest een soort Manhattan aan de Schelde worden. Als dat inderdaad was gebeurd, hadden wij dit complex niet kunnen realiseren. Maar de hoogconjunctuur hield geen stand. Nu is de gemeente maar wat blij dat wij hier zijn neergestreken. En we merken al dat er voorzichtig meer bouwinitiatieven volgen.”

Op drukke dagen werkt er zo’n honderd man aan de gereedkoming van Scheldehof. De bouw is in handen van aannemer Bouwgroep Peeters. De gigantische stalen deuren die in de oorspronkelijke plaatwerkerij zaten, zijn verwijderd en liggen buiten op de bouwplaats. Maar met behulp van een grote kraan worden deze binnenkort weer aan de gevel van het nieuwe complex bevestigd, zij het nu als ornament, vertellen De Graaf en Kristensen. Het zal de industriële allure van het gebouw nog extra accentueren. Ook binnen is die uitstraling merkbaar: palen van de stalen draagconstructie van het oorspronkelijke gebouw liet de architect bewust staan.

Toekomst

Bij de bouw van de appartementen in Scheldehof is ook naar de toekomst gekeken. De constructie ervan en de ruimtelijke inpassing in het zorgcomplex zijn zodanig dat de woningen later eenvoudig ook als gewone huizen zijn te gebruiken. De Graaf: „Als over een jaar of twintig, dertig de babyboomgeneratie is uitgestorven zal het aantal ouderen in ons land immers sterk dalen.”

Als Scheldehof in november klaar is, zullen er gaandeweg in totaal naar schatting 170 mensen gaan wonen. De eersten druppelen volgens De Graaf nog diezelfde maand al binnen.