Wonen anno 2019: natuurlijk, groen, puur en duurzaam

Wonen en Leven Zuidwest-Nederland
6

Het voorjaar komt eraan! Tijd om lekker naar buiten te gaan en van de eerste zonnestralen te genieten, maar ook om de inrichting van je huis te vernieuwen. Wat zijn de nieuwste woontrends voor 2019? Een overzicht.

Kleur speelt een belangrijke rol in je interieur. In dit nieuwe jaar zijn de kleuren goud en paars in opkomst. Verder zien we veel okergeel, donkerbruin, wijnrood, donkerpaars, petrolblauw, donkergroen en beige- en pasteltinten. Nieuw bij de pasteltinten zijn lila en peach, een perzikachtige tint. Een variant daarop is de nieuwe kleurtrend ”terra peach”, een mix van perzikkleurige, zalmroze en oranje tinten.

Volgens verfmerk Flexa is ”Spiced Honey” de kleur van het jaar 2019. Deze honingwarme tint met een ondertoon van amber is goed te combineren met andere kleuren. Flexa beschrijft dat deze kleur optimisme uitstraalt, je een goed gevoel geeft, je oppept en energie geeft.

Woonkamer

Om een rustig, chic en gedurfd interieur te creëren, kun je ervoor kiezen om één kleur te nemen en deze volledig door te voeren in de hele inrichting. Kies accessoires uit dezelfde kleurgroep, zodat alles goed bij elkaar past.

Rechthoekige vormen maken steeds vaker plaats voor ronde. Tafels, vloerkleden, spiegels, kussens: als het maar rond is.

De ”urban jungle”-trend, waarmee je de natuur in huis haalt, gaat in 2019 een stapje verder. Beplak je muren met behang met een tropische print met bloemen, bladeren, vogels of vlinders en zet een aantal kamerplanten bij elkaar.

Een interieur met natuurlijke en pure materialen wordt steeds populairder. Het past bij zowel een landelijke als een Scandinavische stijl en het straalt de rust uit die je soms zo hard nodig hebt. Neem wit als basis of kies voor een natuurlijke kleur zoals hemelsblauw of bosgroen. De overige materialen zullen hier mooi mee contrasteren.

Duurzaamheid is een trend die je ook kunt toepassen in je woonkamer. Kies meubels en accessoires van duurzame of gerecyclede materialen, zoals kurk, jute, linnen, riet en glas.

Keuken

De natuurgetrouwe keuken is ”le trend du moment” in keukenland. Natuurlijke materialen worden hier op een ”monumentale” manier met elkaar gecombineerd. Denk hierbij aan (grof) hout, metaal, natuursteen, marmer en beton. In deze trend, ook wel ”Raw Rituals” genoemd, staan bruintinten centraal. Koper- of goudkleurige kranen en spoelbakken combineren hier mooi mee.

Een muur met schrootjes in een visgraatpatroon is ideaal om de natuurgetrouwe sfeer in je keuken te versterken. Dit motief hoeft overigens niet altijd in hout te worden uitgevoerd. (Marmeren) tegels in een visgraatmotief kunnen uitstekend als achterwand voor je keuken dienen.

Nieuw in de keuken is de Italiaanse Terrazzotrend. Terrazzo bestaat uit restjes marmer die samen een nieuw, gespikkeld geheel vormen. Laat het patroon terugkomen in je aanrechtblad en creëer een keuken met een knipoog.

Verrassend is de trend van de verborgen keuken, waarbij je keuken geïntegreerd is in de woonkamer. Door middel van een schuifwand beslis je zelf of je de keuken laat zien of niet. Gaat dit je iets te ver? Er zijn ook keukenapparaten die verstopt of verwerkt zitten in de keuken, zoals afzuigsystemen in het aanrechtblad.

Verder komt er steeds meer slimme keukenapparatuur op de markt. Voorbeelden hiervan zijn een oven die door middel van een app al kan gaan voorverwarmen en een kookplaat met een geïntegreerd kookboek, zodat je stap voor stap je maaltijd kunt bereiden. Om deze geavanceerde apparaten goed op te laten vallen kun je ervoor kiezen om de keuken in één kleur of ”ton-sur-ton” uit te laten voeren.

Bovenkastjes verdwijnen steeds vaker van het toneel. In plaats daarvan zijn brede keukenlades in opkomst. Ze geven je keuken een rustige en overzichtelijke uistraling en zijn efficiënt in te delen.

Slaapkamer

De belangrijkste trend in in de slaapkamer is rust. Omdat het dagelijks leven al hectisch genoeg is, wil je graag goed slapen om echt tot rust te komen. Zorg ervoor dat je slaapkamer niet teveel prikkels bevat door de muren lichte kleuren te geven of wit te schilderen. Maak gebruik van de lichtinval, plaats niet teveel meubels en gebruik weinig accessoires.

Elementen uit de natuur kunnen de rust in je slaapkamer versterken. Combineer de lichte kleuren van je muren met licht hout, aardse kleuren en planten. Wanneer je niet van witte muren houdt, kun je terracotta, zandkleur, olijfgroen, beigetinten, donkergroen en pasteltinten gebruiken om de kamer een knusse uitstraling te geven. Als je ze op de goede manier met elkaar combineert, zijn deze kleuren goed bruikbaar voor een rustige inrichting van je slaapkamer. ”Spiced Honey”, de kleur van 2019, is hier ook goed bruikbaar. Samen met een witte basiskleur heeft deze een rustgevend effect.

Een andere manier om de natuur in je slaapkamer te verwerken is door decoratief aan de slag te gaan met planten. Op deze manier krijg je een win-winsituatie: planten sluiten aan bij de huidige trend van botanisch wonen én ze kunnen een gunstig effect hebben op je slaap. Kies bijvoorbeeld voor de rustgevende jasmijn of de luchtzuiverende aloë vera, sanseveria of graslelie.

Ook bij de inrichting van slaapkamers kun je duurzaam denken. Kies voor meubels of accessoires van gerecyclede materialen, zoals gebruikte matrassen.

Het belangrijkste meubel in de slaapkamer is je bed. Gebruik het als eyecatcher door te kiezen voor een speciale ombouw van je boxspring die perfect aansluit bij de rest van je interieur. Of kies voor een handgemaakt, robuust houten bed. Hiermee heb je een uniek meubelstuk met een verhaal.

Badkamer

Een badkamer met gladde tegels is een beetje uit de mode. Steeds vaker worden tegels en muurafwerkingen met een textuur gesignaleerd. Er wordt gekozen voor 3D-tegels die voor diepte en contrast zorgen of voor vloeren met een Terrazzopatroon. Let erop dat je de kleuren van deze materialen neutraal houdt, bijvoorbeeld wit, grijs of zwart. Is neutraal een beetje te saai? Kies voor waterdicht behang met een botanische print of betegel een muur met glanzende tegels en decoratieve afwerkingen.

Waar kranen vroeger rond waren, zijn ze nu steeds vaker recht en vierkant. De kleur van een kraan hoeft al lang niet meer chrome te zijn. Kies bijvoorbeeld voor een mat zwarte, die mooi contrasteert bij wit sanitair, of een goud-, koper- of bronskleurige variant. Het voordeel van matte materialen is dat er geen zichtbare vingerafdrukken op achterblijven.

Marmer is al een tijd in opkomst, maar nu zien we het ook in de badkamer terugkomen. Het is gemakkelijk te combineren met andere materialen zoals hout, goud en andere soorten natuursteen. Vind je echt marmer te duur? Kies dan voor marmerstuc of schilderwerk in een marmerlook.

Hout is goed bruikbaar in de badkamer. Het heeft een warme uitstraling en past binnen iedere stijl. Omdat het een natuurlijk materiaal is, is het goed om rekening te houden met het feit dat het kan gaan werken. Daarom is een goede ventilatie van de badkamer erg belangrijk. Wanneer je hout combineert met beton voeg je twee trends samen en ontstaat er een interessante mix. Kies voor een aantal accessoires van beton om subtiel te beginnen.

Door planten in de badkamer te plaatsen, krijgt deze een botanische sfeer. Er bestaan speciale badkamerplanten die van schaduw, een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid houden, zoals bamboe en varens.

Anno 2019 is de vorm van de badkamerspiegel erg belangrijk. In tegenstelling tot de strakke lijnen van het sanitair en de wanden heeft de spiegel vaak een ronde of een geometrische vorm. Spiegels hebben een ruimtelijk effect en geven je badkamer een frisse uitstraling.

Vroeger stonden radiatoren bekend als stofnesten, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer zo te zijn. De nieuwe generatie designradiatoren is ultradun en heeft speciale uitsparingen om handdoeken op te hangen.

Om je badkamer ruimtelijker te laten ogen kun je kiezen voor een douche zonder douchebak. Hier ontbreekt de verhoogde instap en het water kan sneller weglopen via strak ontworpen designroosters. Deze zijn gemakkelijk schoon te houden, kunnen overal geplaatst worden en zijn in hoogte verstelbaar, zodat ze perfect aansluiten bij de douchevloer.

De badkamer wordt tegenwoordig niet alleen als functionele ruimte gezien, maar ook als plek om totaal te ontspannen. Geurkaarsen zorgen voor een relaxte sfeer. Om het spagevoel naar een hoger level te tillen kun je kiezen voor een zogenoemde Sun Shower. Deze douche straalt warm infraroodlicht en Uv-licht waardoor je spieren kunnen ontspannen en je lichaam vitamine D aan kan maken.

Verantwoorde vloeren

Omdat mensen duurzaamheid steeds belangrijker vinden, kiezen ze steeds vaker voor een duurzame vloer. Om te bepalen of een vloer echt duurzaam is, kun je de volgende vragen stellen: Hoe wordt de vloer gemaakt? Wat is de belasting hiervan op het milieu? Wat is de levensduur van de vloer? Heeft hij veel onderhoud nodig? En wat gebeurt er met de vloer als hij opgebruikt is? Kan hij hergebruikt worden?

De productie van een houten vloer is duurzaam, maar het onderhoud ervan vergt tijd en moeite. De productie van een stenen vloer kost veel energie, maar het resultaat gaat lang mee en is onderhoudsvriendelijk. Alternatieve materialen zijn bamboe, kokoshout, kurk, natuursteen, beton, linoleum, natuurrubber of gerecycled glas.

Liever geen natuurlijk materiaal? PVC is duurzaam en het heeft een natuurlijke uitstraling. Tegelijkertijd heeft het veel minder onderhoud nodig dan natuurlijk materiaal.