Volvo V90: Vertrouwd en vernieuwend

Man! (West-Nederland)
3

De afgelopen decennia vestigde Volvo een stevige reputatie als bouwer van solide, praktische, representatieve auto’s. Met de komst van de Volvo V90 voegt ze een nieuwe dimensie aan die filosofie toe. Hoe pakt dat uit?

Noem het een trendbreuk. Trouwe Volvo-adepten zullen even moeten slikken als zij voor het eerst oog in oog staan met de nieuwste, grote stationwagen van Volvo. Een schuin aflopende achterkant en een zeer hoogwaardige uitstraling geven de V90 een geheel ander voorkomen dan z’n nuchtere voorgangers. Maar wat is het een mooie en indrukwekkende auto geworden! Zelfs de grootste old-school Volvo-liefhebber zal moeten toegeven dat het Zweedse merk zich heeft overtroffen op stylinggebied.

Exterieur

De verchroomde grille met brede koplampen, de sierlijke chroomlijsten op de portieren en de ramen en de (op deze uitvoering hoogst indrukwekkende) lichtmetalen velgen van 20 inch zorgen voor een verpletterende, eerste indruk. Toch blijft de cultuurshock op een geruststellende wijze binnen de perken. Hier staat ‘gewoon’ een Volvo die al van mijlenver te herkennen is als zodanig. Een prettige gedachte. Wie geen Volvo-historie heeft, ziet hier overigens ‘gewoon’ een sierlijk gelijnde dijk van een stationwagen met een hoogwaardige uitstraling.

Interieur

Ook het binnenste van de Volvo is een mooie mix van oude Volvo-tradities -uitstekende stoelen, fraaie materialen, vertrouwde lay-out van instrumenten en heel veel binnenruimte-, gecombineerd met een hippe, hightech uitstraling. Met name het nieuwe infotainmentsysteem met groot kleurenscherm blinkt uit in groot bedieningsgemak. Alles werkt intuïtief en ondanks de enorme hoeveelheid functies is de bediening kinderlijk eenvoudig. Typisch Volvo!

Rij-eigenschappen

Wie eenmaal achter het stuur is gekropen kan alleen maar gelukkig worden van de uiterst prettige rijeigenschappen.: de turbodieselmotor doet z’n werk in alle rust en de automaat schakelt soepel van het ene naar het andere verzet. Fijn, stevig en vertrouwd. De Volvo V90 geeft je een soort onoverwinnelijk gevoel. Premium genoeg om overal en altijd op de juiste wijze voor te komen rijden, nuchter genoeg om met het hockeyteam van je dochter, inclusief bagage te vervoeren.

Zoals we van het merk mogen verwachten, is er veel aandacht besteed aan state-of-the-art veiligheidsvoorzieningen. Zo is de V90 uitgerust met de semi-autonome Pilot Assist technologie en Animal Detection. Ook is uiteraard gedacht aan de herkenning van mensen.

Al met al is de Volvo V90 een auto met een berg aan prettige eigenschappen die zijn voorgangers ook al kenmerkten. Maar dan wel in een nog hoogwaardiger jasje. Test ’m zelf en raak onder de indruk van deze hagelnieuwe, maar toch vertrouwde Volvo!

Specificaties

De V90 is leverbaar in vier uitvoeringen: Kinetic, Momentum, R-Design en Inscription. Er is keuze uit diverse benzine- en dieselmotoren. Op benzinegebied is er de T5, T6 en T8 met een vermogen tussen 254 en 407 pk. Dieselen kan met de D3, D4 en D5 met een vermogen van 150 tot 235 pk. De testauto was een Volvo V90 D4 Inscription. Zijn specificaties:

Motor: 4 cilinders, 1.969 cc turbo
Vermogen: 140 kW, 190 pk
Koppel: 400 Nm bij 1.750 toeren
Prestaties: 0 – 100 km/u: 8,5 seconden
Topsnelheid: 225 km/u
Prijs: € 63.815,-