VAN KRAMP NAAR KRACHT

MAN! West-Nederland

Een zaterdag met mannen nadenken over een mooi thema, met ontmoeting, boeiende sprekers, actieve en verdiepende workshops en een bedrijvenmarkt. Dat is de RD-Mannendag in een notendop. Deze herfst staan er twee op stapel..

De RD-Mannendagen zijn inmiddels een begrip. In 2015 vond de eerste editie in Apeldoorn plaats, vorig jaar werd de dag op twee plaatsen georganiseerd: in Apeldoorn en in Dordrecht. Ook dit najaar zal dat weer het geval zijn.

”Van kramp naar kracht”: dat is het thema van de mannendag van dit jaar. Zweverig? Dat valt reuze mee. Iedereen kent het wel: na een stevige wandeling, schiet de kramp in je kuit. En dat kan flink pijn doen.

Ook je psyche kan in de kramp zitten. Omdat je denken in de knoop zit, omdat je bepaalde dingen niet van harte doet maar uit angst, of omdat je ze doet omdat het moet. Kramp kan je verlammen. Letterlijk en figuurlijk. Het is vaak lastig om daarover te praten, zeker voor mannen.

Teleurstellingen incasseren

Op de RD-Mannendagen gaan we met elkaar nadenken over dit soort kramp en over kracht. Wat is een krachtige man? En hoe gedraagt hij zich? En: moet een man wel krachtig zijn?

Erik-Jan Verbruggen, maatschappelijk werker bij De Vluchtheuvel, is een van de sprekers op de RD-Mannendag. Hij heeft ervaring met kramp en kracht, zowel vanuit zijn werk als privé. „Een krachtige man kan teleurstellingen incasseren en ervan leren. Ook weet hij hoe hij prioriteiten moet stellen in alle taken die hij heeft.”

Een krachtige man is geen haantje, vindt Verbruggen. „Ik wil graag met de mannen nadenken over een belangrijke les van discipelschap: nederigheid.”

Grenzen aangeven

De andere spreker op de Mannendag is ds. F. van Binsbergen, hersteld hervormd predikant in Schoonrewoerd. Ook hij spreekt uit ervaring. „Het is niet gemakkelijke om grenzen aan te geven of om binnen grenzen te blijven. Dat geldt in veel opzichten, ook geestelijk. De vraag is: waar komt die kramp vandaan? Is het zelfoverschatting en ongeloof aan onze kant, waardoor we kramp ervaren? Of is het genadige tegendruk van Gods kant om klein te blijven? In mijn bijdrage wil ik stilstaan bij de kracht van het kruis, het juk en de doorn in een leven met Christus.”

Informatie

Wanneer: 18 november in Apeldoorn, 2 december in Dordrecht.
Wie: ds. F. van Binsbergen en Erik-Jan Verbruggen.
Entree: 35 euro per persoon.

Meer informatie en aanmelden: Rdmannendag.nl of 055-5390498 (Bineke van Doleweert)