Timon helpt jongeren weer leven in relaties

Advertorial

Kinderen, jongeren en gezinnen helpen bij problemen rond opvoeden en opgroeien om hen verder te brengen op de weg naar zelfstandigheid en volwassenheid. Dat is de missie van Timon. „Het geloof vormt onze drijfveer”, vertelt HR-manager Angelique Schuurman. „Hoop, herstel en perspectief zijn daarbij belangrijke waarden.”

Timon is er in het bijzonder voor kinderen, jongeren en hun gezin in crisis, voor jongeren en (jong)volwassenen met meervoudige problemen, voor tienermoeders, meiden met loverboyproblematiek, slachtoffers van mensenhandel, alleenstaande minderjarige vluchtelingen en gezinnen uit de christelijke achterban die hulp wensen die nauw aansluit bij hun levensovertuiging.

De 19-jarige Hannah -haar naam is om privacyredenen gefingeerd- is een van de jongeren die Timon heeft kunnen helpen. Ze verbleef een poos bij een pleeggezin. „Toen ik daar net woonde, voelde ik me erg alleen”, vertelt ze. „Na een paar maanden kwam daar gelukkig verandering in. Mijn pleegouders hebben mij, ondanks mijn opstandige houding, toch de zorg en ondersteuning geboden die ik nodig had. Daar ben ik ze dankbaar voor.”

Eens in de twee weken had Hannah een afspraak met haar begeleider. „Met hem kon ik bespreken wat me dwars zat. Hij gaf me vaak tips, bijvoorbeeld over het omgaan met mijn pleegouders. Het heeft me goed gedaan om in een pleeggezin te wonen.”

De professionele begeleiding of behandeling door Timon vindt bij voorkeur thuis of op school plaats. Als het echt niet anders kan, zoekt de organisatie een plek binnen het netwerk of in pleegzorg en als ook dat niet mogelijk is, krijgt de jongere een plek in een leefgroep. Angelique Schuurman: „We begeleiden de jongeren zo snel mogelijk terug naar huis en werken aan herstel van de gezinsband en zelfredzaamheid, kortom aan het herstel van het ‘gewone’ leven. We willen jongeren (weer) leren leven in relaties.”

Gedrevenheid

De hulp varieert van Ambulant, Multi Dimensionele Familie Therapie, Crisishulp en Hulp bij conflictscheiding tot 24-uurs behandeling binnen een leefgroep of ambulante begeleiding in woon- en gezinsgroepen.

Timon kenmerkt zich daarbij door professionaliteit en gedrevenheid van de medewerkers, maar zeker ook door de inzet van een groot aantal bevlogen pleegouders en vrijwilligers, die een vervangende (gezins)context of een sociaal netwerk bieden. „Het zijn goede buren, supportgezinnen of maatjes”, vertelt Angelique. „Zij leven het gewone leven met jongeren.”

Een ander kenmerk is de christelijke identiteit. Timon is ontstaan uit een initiatief van kerken op de Utrechtse Heuvelrug en heeft een grote, zeer betrokken kerkelijke achterban. Ook kerken die eerder verbonden waren aan SGJ Christelijke Jeugdzorg, de organisatie die sinds 2016 met Timon is gefuseerd, maken er deel van uit.

De christelijke identiteit blijkt onder meer uit het samen bidden en Bijbellezen bij weekopeningen en de maaltijden bij jongerengroepen. Bij alle medewerkers vormt het geloof „de motivatie, inspiratie en drijfveer”, aldus Angelique.

De grote uitdaging van dit moment is het vinden van goed personeel, vertelt de HR-manager. „We hebben vacatures genoeg, maar het is heel lastig om goed gekwalificeerde medewerkers te krijgen. We zitten om hen te springen, want de arbeidsmarkt trekt aan en de vraag naar hulp van Timon groeit naar verwachting met zo’n 15% .”

Opleidingen

Wie bij Timon aan de slag gaat, krijgt prima begeleiding en scholing. Angelique: „In het eerste jaar volgt de nieuwe werknemer drie opleidingen of trainingen die passen bij het werk dat hij gaat doen. Hij wordt daarbij begeleid door een coach. De medewerker kan doorleren in een digitale leeromgeving, waarbij opdrachten in de praktijk worden uitgevoerd. Een gedragswetenschapper begeleidt de medewerker dan. Doorstromen kan naar bijvoorbeeld een MDFT-functie of naar een managementfunctie als trainee.”

Werknemers vallen onder de Cao Jeugdzorg, die onder meer voorziet in een goed salaris, 200 uur verlof (bij een 36-urige werkweek), 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Vacatures

Timon zoekt voor de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Utrecht:

• Gedragswetenschappers

• Ambulant hulpverleners

• Maatschappelijk begeleiders

• Pedagogisch begeleiders

• ICT manager (Zeist)

En van Drenthe tot Zeeland:

• MDFT-therapeuten

In de meeste gevallen zoekt Timon professionals met een hbo- of wo-achtergrond. Gedreven, ondernemende, flexibele mensen die van aanpakken weten. Ze dienen een levende relatie met Jezus Christus te hebben en een meelevend lid van een kerkelijke gemeenschap te zijn. Ervaring in de (jeugd)zorg is een pre.

Solliciteren? Kijk op:
timon.nl/vacatures