Sportief op de Sallandse Heuvelrug

MAN! Voor Midden-Nederland
4

Wie van mountainbiken houdt, kan op de Sallandse Heuvelrug zijn hart ophalen. Een tijd terug zijn er in de gemeente Rijssen-Holten twee nieuwe mountainbikeroutes aangelegd. Maar ook wandelaars kunnen er genieten in de stille natuur.

De mountainbikeroute rondom het Overijsselse Holten is 30 kilometer lang. De route is duidelijk aangegeven door middel van houten paaltjes met daaraan bordjes met, in het blauw, het internationale MBT-teken: een driehoek met daaronder twee rondjes. Mountainbikers kunnen zowel bij de spoorwegovergang naast het NS-station in Holten als bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in het naburige Nijverdal aan hun fietstocht beginnen.

De route laat sportievelingen kennismaken met een gevarieerd landschap dat, voor Nederlandse begrippen, grote hoogteverschillen kent.

De Sallandse Heuvelrug is een uniek natuurgebied tussen Hellendoorn en Holten. Het ruim 5000 hectare grote heide- en bosgebied biedt prachtige uitzichten en flinke hoogteverschillen. De Holterberg, de Noetselerberg en de Koningsbelt zijn letterlijk hoogtepunten die gegarandeerd voor spierpijn zullen zorgen. Maar het gebied heeft nog veel meer te bieden, zoals kleine zandverstuivingen, landbouwgronden en naald- en loofbossen.

Stiltegebied

De Sallandse Heuvelrug is grotendeels stiltegebied. Dit gedeelte is niet toegankelijk voor mountainbikers. Daar hebben Staatsbosbeheer en de Vereniging Natuurmonumenten echter iets op gevonden. Zij hebben enkele delen van het natuurgebied opengesteld voor mountainbikers, zodat ook zij van het natuurschoon kunnen genieten.

De Stichting Promotie Sallandse Heuvelrug heeft een lange route samengesteld. De blauwe route voert door het zuidelijke gedeelte van de Sallandse Heuvelrug, dat ingericht is als Nationaal Park. De route bestaat voornamelijk uit brede, verharde en onverharde paden met af en toe een uitdagende beklimming of een prachtige afdaling. Het totale hoogteverschil in de route is 185 meter.

Rijssens rondje

De tweede mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug start bij Sportpark De Koerbelt in het altijd gezellige Rijssen. Deze groene route heeft een lengte van 20 kilometer en voert door natuurgebied De Borkeld. Dit gebied is zo’n 600 hectare groot en ligt tussen Rijssen en de A1. Op de Borkeld komen mountainbikers langs jong bos, uitgestrekte heidevelden, akkers, graslanden, leemkuilen en hoogveen.

Het landschap is behoorlijk glooiend, met de Friezenberg van 40 meter als hoogtepunt. Een goede tweede is de Rijsserberg –32,4 meter hoog– in het ”Hollands Schwarzwald”. Ook de zogenoemde Ravijntjes, flinke hoogteverschillen in de bossen vlakbij Rijssen, vormen een uitdaging.

Met de benenwagen

Ook wandelaars kunnen zich goed vermaken op de Sallandse Heuvelrug. Er zijn diverse, goed bewegwijzerde, wandelroutes aangelegd. De lengtes van de routes variëren van 0,2 tot 8 kilometer. Bijzonder is de wandelroute in het Nationaal Park. De wandelaar bereikt via grotendeels onverharde zandpaden de top van de Holterberg, vanwaar hij een prachtig uitzicht over Twente heeft. Daarna voert het pad naar de Canadese begraafplaats, waar 1394 gesneuvelde soldaten begraven liggen, om vervolgens uit te komen bij het Holtense station.

Daarnaast is er een 14 kilometer lange wandelroute over de Holterberg die de gemeente Rijssen-Holten in 2012 de titel ”Wandelgemeente van Nederland” opleverde. Onderweg heeft de wandelaar genoeg gelegenheid om bij te komen met een kopje koffie of een ijsje op een terras.

Het is mogelijk om honden mee te nemen op wandelavontuur. Ze moeten echter wel aangelijnd zijn. In het natuurgebied bevinden zich twee ”losloopgebieden”, waarbinnen honden, onder appèl, wel vrij kunnen rondrennen.