Nemen robots onze banen over?

Advertorial
2

Nederland is uit een diep economisch dal gekropen. Helaas waren hiervoor pijnlijke maatregelen nodig. Nu is er resultaat: het vertrouwen is terug, de verkoop van huizen trekt aan en er is meer te besteden. De economie bloeit weer. Wat betekent dit voor ons werk? En welke gevolgen hebben nieuwe ontwikkelingen als de opkomst van robots? We vragen het aan Chris Baggerman, coördinator Arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU.

Wie het over de arbeidsmarkt heeft, kan niet om Chris Baggerman heen. Hij is hét gezicht bij de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) als het gaat om cao’s en sociale plannen. Hij zet zich al bijna 30 jaar in voor een vakorganisatie die is uitgegroeid tot ruim 17.000 leden.

Hoe heeft u de arbeidsmarkt zien veranderen?

„Vroeger ging je naar de fabriek of kantoor, deed je van 9 tot 5 uur je werk en dat was het. De organisatie van het werk is nu heel anders. Meer zelfsturend. Je wordt niet meer afgerekend op aanwezigheid, maar op output. Het maakt nu niet uit wanneer, waar of hoe je je werk doet, áls je het maar doet. Als je je targets maar haalt. Het gevaar daarvan is wel dat er soms te veel van mensen gevraagd wordt en dat privé en werk door elkaar gaan lopen.”

“Een tweede grote verandering is de automatisering en digitalisering. De snelheid van verwerken is ook enorm toegenomen. Kreeg je vroeger notulen of afspraken pas na enkele weken, nu is alles vrijwel direct na afloop van een vergadering digitaal beschikbaar.”

De economie zit nu in de lift, is er weer werk voor iedereen?

„De groeiende economie is zeker positief voor de arbeidsmarkt. Het aantal banen groeit en het aantal werklozen daalt. Tegelijk zien we in sommige sectoren grote personeelstekorten ontstaan. Daarnaast komen mensen met een kwetsbare positie, zoals gehandicapten en oudere werklozen, nog steeds niet of nauwelijks aan een baan. In een land dat ook wil zorgen voor kwetsbaren, moet daar oog voor zijn.”

Wat gaat er nog meer veranderen?

„Robots en slimme machines nemen gevaarlijk en eentonig werk over. Veel administratieve functies zijn verdwenen omdat computers dat tien keer beter kunnen analyseren dan de mens. Door zelfscanners in supermarkten zijn caissières overbodig. De caissière wordt meer een gastvrouw die klanten wegwijs maakt. Thuis bij mijn dochter struikelde ik bijna over de robot-stofzuiger. ‘Waarom zou je nog zelf stofzuigen?’ zeggen jonge mensen. Ik verwacht dat robots over tien jaar net zo gewoon zijn als smartphones.”

Nemen robots alle banen over?

„De inschatting is dat in 2055 bijna de helft van al onze taken geautomatiseerd kan zijn. Maar dat betekent dus niet dat de helft van de banen verdwijnt. Binnen bestaande beroepen zullen vooral routinematige taken door robots worden vervangen, terwijl de taken die creativiteit en flexibiliteit vergen, zullen blijven bestaan.”

“Ook komen er weer nieuwe beroepen bij. Menselijk handelen blijft onmisbaar. Machines kunnen geweldige dingen doen als ze maar goed zijn geprogrammeerd. Voor creatief werk of bijvoorbeeld communicatie is het menselijk brein uniek. In sectoren als transport, gezondheidszorg, industrie, onderwijs of ICT ligt veel toekomstperspectief.”

Hoe moeten we ons voorbereiden?

„Het onderwijs moet jongeren klaarstomen voor een maatschappij waarin informatietechnologie en robots centraal staan. En jongeren moeten bij hun beroepskeuze hun hart volgen, maar ook kijken naar baankansen”

Meer weten?

Binnenkort ontvangen RMU-leden de brochure Visie ’18, waarin de RMU hen uitgebreid informeert over dit onderwerp en andere ontwikkelingen. Wat betekent dit voor uw beroep? Laat u deskundig informeren over uw werk, persoonlijk adviseren door een loopbaancoach of ondersteunen bij vragen en problemen. Word nu RMU-lid en ontvang de eerste drie maanden gratis!

>> www.rmu.nu/lidworden