Hoe vind je de beste aannemer?

Wonen & Leven Zuidwest-Nederland
6

Wie timmert de beste dakkapel? Welk bedrijf bouwt de mooiste en toch niet al te dure veranda? Aanbestedingssites genoeg, maar waar moet je op letten?

Even googelen op ”aannemer gezocht” of ”klus uitbesteden” en er verschijnen heel wat resultaten op het scherm: werkspot.nl, aannemeroffertes,nl, kluscontact.nl, vakklusser.nl. Wat is de beste treffer? De onderneming die zichzelf als beste presenteert, in welke woorden dan ook, hoeft natuurlijk niet de meest geschikte te zijn. Drie tips.

Tip 1: verzamel reviews

Hebben kennissen ervaring met een bepaalde onderneming, vraag dan hoe de aanbesteding en uitvoering van de klus verliepen. Niemand gevonden, kijk dan naar reviews van consumenten, het liefst op een onafhankelijke reviewsite, want die op de site van het bedrijf zelf, kunnen geselecteerd worden op ‘positiviteit’.

Tip 2: let op de kleine lettertjes

Vraag meerdere offertes aan en vergelijk ze. Als er grote prijsverschillen zijn, vraag er dan op door. Ligt het aan de (kwaliteit van) de gebruikte materialen? Rekent de ene aannemer meerwerk mee en de andere niet?

Tip 3: verdiep je in het bedrijf

Verdiep je in het verleden van het bedrijf. Bestaat het al lang? Werken de personeelsleden in vaste dienst of wordt bijna alles uitbesteed? Bezichtig andere projecten. Check of het bedrijf is aangesloten bij BouwGarant of de branchevereniging voor klussenbedrijven (VLOK). Dan ben je er zeker van dat een verbouwing wordt afgemaakt, ook als de aannemer die niet kan voltooien.

Mocht de samenwerking toch mislopen, dan is de overeenkomst met de aannemer te annuleren, maar daar komen wel vaak kosten bij kijken. Is de opdracht via internet of telefoon gegeven, dan bestaat er een wettelijke bedenktijd en kun je onder de overeenkomst uit.

Ontevreden over het resultaat? Neem de offerte dan samen goed door en noteer daarna de klacht in een officiële brief of e-mail. Laat weten welke vervolgstappen je neemt en binnen welke termijn je een antwoord verwacht. Loopt alles op niets uit, dien dan een klacht in bij Vereniging Eigen Huis of stap naar een geschillencommissie.