Hoe maak je thuiswerken makkelijk?

Wonen & Leven West-Nederland

Sinds een paar weken is het weer de norm: thuiswerken. Dus zit half Nederland weer achter geïmproviseerde werkplekken, worden boekenkasten standing-desks en boeken laptopstandaards.

Hoe maak je een computerwerkplek thuis comfortabel? Allereerst is het goed om op de Arboregels te letten: het scherm moet ongeveer 50 cm van je af staan, met de bovenkant van het scherm (de bovenste regel als je met tekst werkt) op ooghoogte. Voor de mensen die met een laptop werken is dus een los scherm wat op de juiste hoogte te zetten is, ofwel een los toetsenbord zodat de laptop zelf hoger gezet kan worden, handig. Anders zit je al snel gebogen, wat rug- en nekklachten op kan leveren.

In de ideaalsituatie hebben zowel je armen als je benen een hoek van negentig graden - wat duidelijker zichtbaar in de illustratie hiernaast. Het scherm haaks op het raam staat ook bij de Arboregels, zodat het minder spiegelt en je niet teveel tegenlicht hebt.

Naast de Arboregels zijn er nog een heleboel dingen die je kunt doen om je werkplek comfortabel te maken. Opbergruimte is er eentje van: zo kun je schriften en pennen, opladers en adapters makkelijk kwijt: een opgeruimd werkblad geeft rust.

Gezelligheid doet ook veel: een mooi ingerichte werkplek doet wonderen voor productiviteit en inspiratie. Wat daarbij helpt? Een paar planten (die ook nog eens de lucht zuiveren), een moodboard met je favoriete foto’s, een paar kaarsen - zo is uren aan je bureau of tafel doorbrengen geen straf, maar een feestje.

Het meest ideale is om je werkplek te hebben op een afgesloten plek, maar niet iedereen heeft ruimte of geld om een apart kantoortje in te richten. Gelukkig is dat ook niet nodig: een noise-canceling koptelefoon houdt ook al een hoop externe prikkels tegen, waardoor je geconcentreerd kunt werken.