Goed voorbereid op baan met toekomst

Advertorial
2

Ze volgden eerst een vmbo-opleiding aan het Van Lodenstein College op de locaties Barneveld en Hoevelaken, om op het Hoornbeeck College een beroep te leren: Jacoba van Steenselen en Teus Morée. Beiden kozen techniek, een keuze die bij Jacoba wat opmerkelijker was dan bij Teus. Inmiddels hebben ze, dankzij hun vmbo-diploma én beroepsopleiding, een baan met toekomst.

De keuze van Jacoba was op zijn zachtst gezegd opmerkelijk: een jonge meid die na vier jaar vmbo kiest voor de mbo-opleiding Elektrotechniek. Er zijn over het algemeen weinig vrouwen die voor de richting techniek gaan. „Op het Van Lodenstein College deed ik in het derde en vierde leerjaar de administratieve richting. Die twee jaar waren leuk, maar je gaat op een gegeven moment denken: wat wil ik in de toekomst? Een jobcoach wees mij op techniek. Ik was veel creatief bezig, met tekenen, met bouwplaten. Daarom koos ik voor Elektrotechniek op het Hoornbeeck College. ICT kon ook, maar Engels was niet mijn sterkste kant, terwijl je dat bij ICT wel veel nodig hebt.”

Jongensklas

De eerste dag in haar nieuwe klas zal Jacoba niet snel vergeten. Het was - zoals van tevoren wel verwacht - een jongensklas. „Je zag ze denken: wat doet zij hier? Ik dacht: laat ze maar kijken. Het was in die vier jaar soms best pittig, maar daarna heb je wél een beroep dat je leuk vindt, dacht ik. Het was trouwens een gezellige tijd hoor.” Na twee jaren waar de techniek in de volle breedte aan bod kwam, volgde Jacoba het uitstroomprofiel Computer Interface Techniek. Ze leerde er onder meer programmeren in de programmeertaal C#. „Mijn advies aan jongeren die een studiekeuze moeten maken: doe wat je zelf wilt en kijk verder dan wat de omgeving van je verwacht. Er zijn zoveel ambachten en beroepen, zeker in de techniek. En tegen de dames: ICT en techniek zijn echt iets voor vrouwen!” Na haar afstudeerstage bij Johannus Orgelbouw in Ede kreeg ze bij dit bedrijf een baan aangeboden. Ze bouwt nu elektronica in orgels en verricht ook testwerk. Of ze zelf orgel speelt? „Ja, maar niet in het openbaar…”

Gemengde leerweg

Teus Morée (die destijds in Renswoude woonde) was leerling op het Van Lodenstein College in Barneveld in één van de eerste jaren dat deze locatie geopend was. Inmiddels werkt hij - ruim tien jaar later - als eerste monteur en diagnosespecialist bij Auto Aktief in Barneveld. „Na de basisschool maakte ik de overstap naar de havo op het Van Lodenstein College”, blikt Teus terug op zijn schoolloopbaan. „Na twee jaar havo was ik het zat en wilde met mijn handen werken. Ik maakte de overstap naar de gemengde leerweg op het Van Lodenstein College in Hoevelaken. In het derde jaar maakten we kennis met diverse vakgebieden, in het vierde jaar maakte ik de keuze voor voertuigtechniek.”

Juist in die periode startte het Hoornbeeck College de opleiding Autotechniek in Hoevelaken, een BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg) waarbij studenten vier dagen werken in de praktijk en één dag naar school gaan. „Ik stroomde eigenlijk automatisch door van vmbo naar mbo en hield dezelfde docenten”. Zes jaar volgde Teus de autotechnische opleiding. „Twee jaar niveau 2, twee jaar niveau 3 en twee jaar niveau 4. Al die jaren werkte ik bij Auto Actief.” Hij ontdekte daar dat diagnose van storingen ‘echt zijn ding is’. „Elke auto is compleet anders, dat maakt het diagnosewerk zo uitdagend. Soms vind je de oorzaak snel, maar pas bleek een draadje in een draadboom gebroken en was ik daar drie uur lang naar aan het zoeken. Als je de oplossing vindt, geeft dat een kick.”

Positief

Teus Morée kijkt met veel plezier terug op vier jaar op het Van Lodestein College en de zes jaar die hij op het Hoornbeeck College heeft doorgebracht. Niet alleen omdat de opleidingen bijna naadloos in elkaar overlopen. Naast de breedte van de opleiding kijkt hij ook positief terug op de sfeer op beide scholen. „Ik ben reformatorisch opgevoed, maar identiteit speelt wat minder een rol als je 16 bent. Nu ben ik blij met het feit dat er elke dag is begonnen en afgesloten met gebed. En dat er tijdens Kerst en Pasen overdenkingen waren. Dat was gewoon mooi. Als je ouder wordt neemt de waardering hiervoor toe.”

Van Lodenstein College

Zuiderinslag 1

3871 MR Hoevelaken

www.vanlodenstein.nl

Hoornbeeck College

Utrechtseweg 230

3818 ET Amersfoort

www.hoornbeeck.nl