Eigen Monopolyspel voor Zederik

In regio West-Nederland
2

Zederik heeft sinds kort een eigen Monopolyspel. Initiatiefnemer Frans Versteeg: „Mensen zijn erg enthousiast.”

Frans Versteeg, eigenaar van de Plus supermarkt in Meerkerk, kwam met het initiatief en werkte het idee, samen met Monopoly, uit. Aanleiding was de komende herindeling: per 1 januari vormen Zederik, Vianen en Leerdam de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Zederik houdt dan feitelijk op te bestaan. „We vonden het daarom leuk om als een soort afscheidscadeau een spel te maken waar alle kernen én enkele straten op staan.” Dat gebeurde in overleg met Monopoly dat de rechten van het spel heeft en maar een beperkt aantal licenties per jaar aan derden versterkt.

De eigenaar van Plus-Versteeg Meerkerk betrok ook zijn klanten in een vroeg stadium bij zijn plan. „We hebben gevraagd welke straten er per se op moesten en welke Zederikse evenementen we niet mochten vergeten. Facebook en klanten in de winkel leverden talloze antwoorden op de vraag hoe we Meerkerk, Ameide, Lexmond, Leerbroek, Nieuwland, Hei- en Boeicop en Tienhoven op de kaart konden zetten. Op een mooie dag in mei zijn we door de gemeente gereden en hebben we foto’s gemaakt van de straten, gebouwen en bijzondere locaties die onze klanten hebben gekozen.”

Vervolgens maakte Identity Games er namens Monopoly een bordspel van. Versteeg: „De uitvoering is fraai. Het lijkt een echt Monopolyspel met het originele bord, het geld en de steentjes. Alleen zie je nu niet de Kalverstraat, het Hofplein en Lange Poten, maar de watertoren in Meerkerk, de Dam in Ameide, de Dorpsstraat in Lexmond en de Geer in Nieuwland. Ook bijzondere evenementen, zoals de Paardenmarkt in Ameide hebben een plaats in het spel gekregen, terwijl ook de kaarten van Kans en Algemeen Fonds op Zederik zijn afgestemd. De locaties zijn heel herkenbaar.”

Het idee van Versteeg slaat aan. „De afbeeldingen van de straten hangen nu ook in de winkel. Klanten zoeken hun eigen woonplaats en hun eigen straat. Dat zorgt voor een hoop gezelligheid, we krijgen veel positieve reacties. Mensen zijn erg enthousiast en willen het spel heel graag hebben. We zien zelfs een groot aantal nieuwe gezichten: klanten uit andere dorpen die speciaal voor dit spel de winkel bezoeken.”

Afscheidscadeau

Het spel kost 49,95 euro. Klanten van de Plus krijgen bij hun boodschappen zegels. Bij inlevering van een volle spaarkaart gaat het spel voor 29,95 euro over de toonbank. Onlangs kreeg het Zederikse college het eerste exemplaar uitgereikt. „Ook voor hen is het een leuk afscheidscadeau.”

De ondernemer heeft in totaal 1250 exemplaren laten maken. De kans dat hij straks extra spellen bestelt, is klein. „Het kost nogal wat tijd voor er een nieuwe serie is gemaakt en de herindeling vindt al op 1 januari plaats. De spellen worden gewoon een collectorsitem. Op is op.”