Een tipje van het dekbed opgelicht

Wonen & Leven West-Nederland
9

Een keuken of auto kost snel duizenden euro’s, terwijl je er soms maar een uur per dag in zit. Waarom voelt 2000 euro voor een bed dan als een berg geld? Terwijl je daar úren per dag in doorbrengt en rust heel belangrijk is. Op zoek naar het beste bed

Welkom. Willen jullie een kop koffie of thee? Volgens de broers Hans en Harold Seip, eigenaars van Alexander Slapen in Barendrecht, is hun begroeting niet zomaar een gezellig begin om bezoekers over te halen bij hen een bed te kopen. „Tijdens de zoektocht naar het best passende slaapsysteem moeten we vragen stellen over de intiemste plek in huis: de slaapkamer. We informeren naar de bedhouding van een man en vrouw en naar hun slaapgedrag. Dan is het goed om eerst even te socializen en een veilige omgeving te creëren.”

Als dat na een minuut of tien redelijk is gelukt, stellen wij ons voor als kopers die nog geen idee hebben van de mogelijkheden, maar „gewoon een nieuw en lekker bed” nodig hebben, omdat ze al meer dan vijftien jaar getrouwd zijn en nog steeds op dezelfde lattenbodem, kussens en matrassen liggen.

Harold kijkt wat bedenkelijk na deze situatieschets: „In principe gaat een matras niet veel langer dan tien jaar mee. Daarna is de veerkracht er wel uit. Bovendien zit er na zo’n lange tijd een halve dierentuin in je matras; je zou het voor de gein eens onder een microscoop moeten leggen…”

Helemaal blanco binnenkomen, zoals wij, komt niet heel vaak voor, stellen de broers. „Mannen misschien wel, maar vrouwen niet. Logisch, want mannen slapen over het algemeen sneller en dieper dan vrouwen. Dus terwijl híj de nacht voor het bezoek heerlijk heeft liggen pitten, heeft zíj úren liggen piekeren over haar droombed en al stapels folders over bodems, matrassen en kussens doorgekeken.”

Beknibbelen

Bij de zoektocht naar het beste bed zijn volgens Harold vijf zaken van belang: het slaapsysteem (bodem en matras), het dekbed, het kussen, de slaapomgeving en de slaper. „De eerste vier zijn door ons te beïnvloeden, de laatste niet: als jij stress van je werk hebt, kunnen wij dat niet simpel oplossen met een goed slaapsysteem.

Zorg er trouwens voor dat de eerste vier onderdelen goed op elkaar zijn afgestemd en ga niet op één ervan beknibbelen, want een goede nachtrust staat of valt met de kwaliteit van het complete plaatje.”

Om te bepalen hoe het in onze situatie met die vijf zaken zit, onderwerpen de broers ons aan een kruisverhoor:

-Hoe breed moet het bed zijn?
-Niet meer dan 1.60 meter. Anders komen we in de knel met de kledingkast en de nachtkastjes naast de ombouw.

-Welk matras hebben jullie nu?
-Ik geloof van latex met paardenhaar. Het is vrij hard; dat vonden we bij de aankoop het lekkerst liggen.

-Heeft een van jullie rug- of nekklachten?
-Ik word weleens met pijn in mijn onderrug wakker. En pas ben ik voor een stijve nek naar de fysio geweest.

-Problemen met nek en rug zijn de laatste maanden enorm toegenomen. Volgens ons komt het door al het thuiswerken vanwege de coronamaatregelen.

-In welke houding valt u het liefst in slaap?
-Op mijn zij, met een arm onder mijn kussen en mijn benen wat opgetrokken.

-Heeft u het vaak warm of koud onder het dekbed?
-Meestal koud, maar mijn man heeft het vaak warm.
-Dat horen we vaker. Over het algemeen geldt het volgende: naarmate een man ouder wordt, wordt hij kouder en naarmate een vrouw ouder wordt, wordt ze warmer.
-Dus we groeien naar elkaar toe?
-Ja, heel even, maar dan snijden de twee lijnen elkaar en gaan ze weer uit elkaar.

-Bent u ergens allergisch voor?
-Niet dat ik weet.

-Welke kleur heeft uw slaapkamer?
-Gebroken wit, met zandkleurige accenten.

Na al die vragen hebben de broers een redelijk idee welk slaapsysteem het best passend zou kunnen zijn. Maar ja, welk budget hebben hun klanten beschikbaar? Best een belangrijke vraag, want de producten van Alexander Slapen variëren nogal in prijs: er staan systemen van 1500 euro tot 20.000 euro. Harold: „Hier in de buurt van Rotterdam is het vrij gebruikelijk om te vragen wat een klant te besteden heeft; op andere plekken in Nederland ligt dat anders.”

Goede nachtrust

Persoonlijk vindt hij besparen op een bed niet verstandig. „Een goede nachtrust is onmisbaar voor je lichaam en geest. Slapen reset je hersenen. En goed slapen begint bij een goed slaapsysteem. Waarom zou je daarop dan beknibbelen, terwijl je voor een keuken of een auto -waarin je veel minder tijd doorbrengt- wél duizenden euro’s overhebt?”

Rondje zaak

Tijd voor een rondje zaak om aan den lijve te ondervinden hoe de verschillende slaapsystemen liggen. Met een kussensloopje in de hand lopen we de benedenetage op. De stijl is strak, modern, zakelijk. Boven is het sfeervoller, romantischer, geeft Hans aan. De slaapsystemen zijn in twee delen opgesteld: aan de ene kant de boxsprings en aan de andere kant de ledikanten met hun latten, spiralen of schotels, een soort kunststoffen plateautjes. „Het is meestal al vrij snel duidelijk voor welk van beide systemen mensen gaan”, stelt Hans. „En dan scheelt deze opstelling heel veel zoektijd.”

Hans leidt ons allereerst naar een matras op een boxspring. „Ga hier meer eens op liggen.” Het voelt wel lekker, maar wel veel minder hard dan thuis. Hans lacht. „Een vloer is hard, u bedoelt stevig, stabiel. In dat opzicht heeft u gelijk: een boxspring is over het algemeen niet zo heel stabiel. Dat komt doordat het matras veren bevat en dat leg je dan ook nog eens op een bak met veren. Vandaar dat de meeste mensen die een boxspring kopen, er een topper overheen leggen.” (Als we goed rondkijken, zien we die dunne topdekjes inderdaad op bijna elke boxspring liggen.) Hans: „Ze geven extra stabiliteit, ze tonen mooi, ze laten het ‘echte’ matras eronder minder snel slijten en ze zorgen ervoor dat een bed opmaken een feestje wordt. Maar er kleeft ook een nadeel aan een topmatras: het maakt een bed wel wat warm.”

Slaaphouding

Verderop ligt hetzelfde matras op een ‘gewoon’ ledikant. „Ga maar weer liggen”, nodigt Hans uit. Voelt goed, misschien nog wel lekkerder dan net. Steviger, stabieler. „Dat bedoel ik”, zegt Hans. „Maar wat me opvalt: u ligt met uw arm onder uw kussen. Dat is eigenlijk niet goed. Kennelijk wilt u een steviger, hoger kussen. Met die arm probeert u dat voor elkaar te krijgen. Ik kan het ook zien aan uw slaaphouding: alle wervels, van nek tot onderrug, moeten één lijn vormen, maar uw nek zakt te diep weg. Probeert u dit kussen maar eens.” En inderdaad: dat kussen ligt een stuk lekkerder. De behoefte aan de arm onder het hoofd is meteen een stuk minder.

Drukpunten

De ondersteuning door het matras moet vooral bij drukpunten als nek, schouders, onder- en bovenrug, heupen en bovenbeen goed in orde zijn. Om dat makkelijk in kaart te brengen, hebben de broers op de eerste verdieping een bodyscanapparaat staan. Dat werk als volgt: ga recht voor het scherm staan, draai jezelf na 30 seconden een kwartslag, strek je armen uit, draai weer een kwartslag en laat je armen weer langs je lichaam zakken. Niet lang daarna heeft de machine berekend hoe krachtig de diverse ”cubes” in het Perzonamatras ernaast de drukpunten moeten ondersteunen. Er klinkt een zacht gezoem en daarna is het matras klaar om getest te worden. Uiteraard zijn de verschillende hardheden daarna nog bij te stellen: in totaal kent het Tube Layer System (TLS) met veertien cubes 537.824 variaties…

De verschillende merken die Alexander Slapen voert –onder meer Auping Store, Avek, Carpe Diem, Home Collection, Pullman, Tempur en Vandyck–ontwikkelen natuurlijk allemaal hun eigen materialen en technieken. Zo heeft Auping een uniek antisnurksysteem ontwikkeld, vertelt Hans. „Bemerkt de sensor dat de slaper gaat snurken, dan beweegt automatisch het bed wat omhoog. Auping heeft ook een wekfunctie, die ongeveer op dezelfde manier werkt.”

Het zijn slechts twee voorbeelden van de enorme veranderingen die zich de afgelopen decennia in slaapland hebben voorgedaan. De bijna-verdwijning van het waterbed, is er nog een, vertelt Hans. „En de uitvinding van een slaaprobot. Dat is een soort poppetje dat je naast je in bed kunt leggen en dat zijn ademhaling vervolgens aan de jouwe aanpast. Daarna gaat hij steeds langzamer ademhalen en als jij dat overneemt, val je makkelijker in slaap. Het is bedacht door iemand met een moeder die heel slecht in slaap kon komen.”

Traagschuim

Terwijl het waterbed bijna van de slaaphorizon is verdwenen, is traagschuim als matrasmateriaal in opkomst. Fabrikant Tempur is een specialist op dat gebied. Op aanraden van Hans proberen we een exemplaar uit. Heel apart! Na een paar minuten heeft het materiaal zich helemaal naar je lichaam gevormd. Het lijkt wat op een waterbed of op een Brookszadel dat na enkele maanden precies rond je achterwerk past. Hans: „Dit is het meest drukverlagende product ter wereld. Zeker voor mensen met artrose is het perfect. Alleen omrollen is lastig, want je moet jezelf uit een kuiltje zien te krijgen. En de ventilatie van dit systeem is matig, omdat je wat opgesloten ligt en het materiaal niet zo goed ademt.”

Aan het einde van de ronde krijgen we een advies. Of we het overnemen, is aan ons. Het best passende bed vinden we niet per se esthetisch het meest aantrekkelijk... „Maar ja”, zegt Harold, „wil je alleen een mooi bed of gewoon lekker slapen?”

Slaapgarantie

Welk systeem we ook kopen, elke fabrikant geeft slaapgarantie. Zo’n zestig tot negentig dagen. „Zodat de koper en het bed aan elkaar kunnen wennen”, zegt Hans. Bevalt de aankoop niet, dan kan die binnen die wentermijn worden omgeruild voor een alternatief. Gelukkig is het aantal geschikte opties door het intakegesprek en het rondje zaak dan wel wat kleiner dan bij het blanco begin.

Slaaphistorie

Slaap is een eerste levensbehoefte. Niet alleen in de eenentwintigste eeuw, maar door de hele menselijke geschiedenis heen. Wat is het middeleeuwse equivalent van een boxspring? Hoe sliepen de mensen in het oude Egypte?

De eerste bedden stammen uit Egypte, ergens tussen 3000 en 1000 voor Christus. De bedden waren vaak van hout, bekleed met goud en dus alleen voor de elite. Het voordeel van het bed op pootjes was dat ongedierte minder makkelijk bij de slaapplek konden komen. Op het houten frame lag een soort matras van wollen kussens.

Rijke Romeinen sliepen op metalen bedden met matrassen van veren en stro. Voor de minderbedeelden bleef het bed beperkt tot een zak met stro en bladeren of een gevlochten mat; dat bleef zo tot in de late middeleeuwen.

Het bed in de vorm die wij kennen, stamt uit de 18e eeuw. Vanaf dat moment werd de slaapkamer ook voor de armere mensen een aparte ruimte en werd slapen een privé-aangelegenheid.