Een duwtje in de rug voor stille tijd

MAN! Midden-Nederland
5

Een fulltime baan, een papadag, voetballen met een groepje mannen uit je kerk, de tuin van je schoonmoeder onderhouden: het kost de gemiddelde man geen moeite zijn agenda vol te krijgen. Maar hoe plan je stille tijd in? En hoe moet je die momenten dan precies inrichten?

Bijbelstudie is een van de meest belangrijke onderdelen van het leven van een christen. De Bijbel is het boek waardoor God Zichzelf aan de mens openbaart en daarom bij uitstek de manier om God te leren kennen. Zijn Woord is het middel tot geloof en bekering en voedsel voor het geestelijk leven. God laat in Zijn Woord niet alleen zien Wie Hij is, maar ook wat Hij (met ons) wil. Bijbelstudie helpt je als christelijke man stevig te staan in de stroming van de maatschappij. De Bijbel fundeert ons in de waarheid. Een christelijke man laat als het goed is zijn leven leiden door het Woord van God.

Tips

In veel gezinnen beperkt het Bijbellezen zich tot een kort ritueel bij het (avond)eten: „Even lezen.” Maar persoonlijke Bijbelstudie, het echte graven in Gods Woord, komt er vaak niet van. De volle agenda dragen we aan als excuus, maar vaak weten we gewoon niet waar we moeten beginnen. Een aantal tips en methodes op een rij.

1) Begin de dag met stille tijd

De tijd van wekkerradio’s of analoge alarmklokken is zo goed als voorbij. De meeste mensen gebruiken hun smartphone als wekker. Daardoor is de telefoon het eerste wat we in handen hebben als we wakker worden. En dan is de verleiding groot om direct je social media en het nieuws te checken. Met als gevolg dat je direct op het aardse leven gefocust bent.

In de psalmen blijkt verschillende keren dat David en andere dichters in de ochtend tijd reserveerden om God te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan psalm 5, waarin David het volgende zegt: „Des morgens, HEERE, zult Gij mijn stem horen; des morgens zal ik mij tot U schikken, en wacht houden.” De dag beginnen met Bijbellezen zorgt ervoor dat je focus op ‘de dingen die boven zijn’ komt te liggen. De teksten gaan als het ware de hele dag met je mee.

„Maar ik heb juist ’s ochtends altijd haast” zeggen veel mannen misschien. Hier zijn een aantal oplossingen voor. De wekker een kwartier of een half uur eerder zetten is stap één. Een handige tool -omdat je toch je telefoon vasthoudt- is een Bijbelapp, zodat je direct de Bijbel kunt lezen vanaf je telefoon. Je hoeft geen hele hoofdstukken te lezen; een aantal verzen tot je nemen is al genoeg om je hart op God te richten.

2) Plan je stille tijd in (en houd je aan die planning)

Een goed begin is het halve werk. Net als sporten is stille tijd vaak iets wat we niet in de agenda schrijven, maar wat we uitstellen tot we er tijd voor hebben. En juist daardoor komt het vaak niet van. De tweede tip luidt daarom: plan je stille tijd in. Rooster elke dag een deel van je tijd vrij, waarin je Bijbelstudie doet. Of dat nou midden op de dag is of in de avond of aan het begin van de dag, het gemarkeerde deel in je agenda fungeert als een duidelijke stok achter de deur om stille tijd te houden. Dagelijkse stille tijd vereist discipline. Het inplannen van Bijbelstudie kan daarbij helpen.

3) Zonder je af en zet je telefoon uit

Tijdens de stille tijd is het belangrijk om jezelf echt te kunnen focussen. Sommige mensen kunnen zich prima concentreren in een kamer vol mensen, maar het is beter voor de concentratie om jezelf af te zonderen. Als je een kamer hebt waar je jezelf terug kunt trekken, is dat ideaal, maar niet iedereen verkeert in die luxepositie. Wat dan kan helpen is een rustige hoek van de kamer opzoeken, of een noise cancelling koptelefoon opzetten, eventueel met rustige achtergrondmuziek (tenzij je weet dat dat je juist meer afleidt, natuurlijk).

Een grote afleider is de smartphone. Om te helpen met de concentratie is het handig om je telefoon uit te zetten, of op zijn minst op de vliegtuigstand. Zo komen er geen berichtjes of telefoontjes binnen, en kun je jezelf volledig focussen op de Bijbel, zonder elke keer aandacht te moeten geven aan wat er op je telefoon gebeurt.

4) Gebruik hulpmiddelen

Om de Bijbel beter te begrijpen, is het handig om gebruik te maken van hulpmiddelen. Een klassieker is de Statenbijbel met kanttekeningen: die kan helpen om je meer inzicht in de tekst te geven. Ook de ”Bijbel met uitleg” kan hier handig voor zijn, of een andere studiebijbel. In de plaatselijke christelijke boekhandel zijn vast ook genoeg commentaren te vinden die licht kunnen werpen op een Bijbeltekst, maar voor persoonlijke Bijbelstudie heb je vaak al genoeg aan de tekst zelf en aan de toelichting in de kanttekeningen of aan de uitleg.

5) Zoek iemand die je scherp houdt

Een andere stok achter de deur om regelmatige Bijbelstudie vol te houden, zijn de mensen om je heen. Het kan helpen om met een vriend of iemand uit je kerk afspraken te maken, om elkaar bij de les te houden. Dit kan op verschillende manieren werken: elke keer dat je Bijbelstudie doet, kun je een verslag met je bevindingen sturen, of je gaat één keer in de maand ergens koffie drinken om te bespreken hoe het staat met de persoonlijke stille tijd.