Dauw voedt duizenden: God zegent maïs in Malawi

3

Een jongerenreis vanuit de Vredeskerk in Wezep veranderde onbedoeld het leven van meer dan 100.000 inwoners van Malawi. Gezegend door de ”dauw des hemels” wordt het noorden van het straatarme land weer een voorraadschuur in Afrika. Stichting Art of Charity zorgt voor voorlichting en maïszaad, God geeft bijzondere oogsten, zegt voorzitter Bo Teerling.

Jongerenreis

Het project begon in 2009 met een jongerenreis vanuit de kerk, vertelt Teerling. „Zo kwamen we terecht in Chitunda, waar we een paar huizen bouwden voor leerkrachten. Aan het einde van de reis vroeg een leerkracht of we zijn land wilden helpen door voedsel te bieden. In 2012 gingen mijn vrouw en ik daarom opnieuw naar Malawi.”

De inwoners van Malawi zijn pas écht geholpen als ze zelfvoorzienend zijn. Maar uit bodemonderzoek bleek dat in het land onmogelijk maïs zou kunnen groeien. Teerling zag het met eigen ogen op de akkerlanden: her en der stond een maïsplant en maïskolven waren hooguit 10 cm lang.

Soort spons

Teerling liet het er niet bij zitten: „Op een morgen las ik in de Bijbel hoe Abraham Izak zegent met de dauw. Dat liet me niet meer los. We mengden daarom compost, waardoor er een soort spons ontstond, die ’s morgens en ’s avonds de dauw opvangt. Met dat vocht kunnen de planten groeien.”

Allerarmsten

Dat God ook het Food For LiFe-project zegent, is voor Teerling geen vraag: „Vroeger leverde een stuk land één zak maïs op, nu zeven en het rendement neemt nog jaarlijks toe. Er worden nu ruim 100.000 monden gevoed, terwijl nog niet zo lang geleden elke ouder in Malawi wel een kind verloor aan honger. Met de maïs die overblijft, kunnen we via zendingsorganisaties ook nog de allerarmsten helpen.”

Contact

Stichting Art of Charity
Rondweg 90
06-51 35 93 92
info@helpmalawi.nu
https://helpmalawi.nu