Ctrl Alt Delete om tot rust te komen

MAN! Voor Midden-Nederland
3

David Murray spiegelt christelijke mannen óp of over het randje van burn-out „een Bijbelse levensstijl in een jachtige cultuur” voor. Hoe je die nieuwe manier van leven kunt bereiken? Door een reset. Een harde of een zachte.

Murrays boek ”Reset” is meer dan een handboek vol tips om overwerktheid en oververmoeidheid te voorkomen of op te lossen. Het geeft weliswaar praktische timemanagementadviezen en ordeningshandvatten, maar ook geestelijke lessen en pastorale psychologie, gebaseerd op de Bijbel. Het is een confronterende spiegel voor de (te) hard werkende man, die denkt dat hij in Gods Naam de wereld moet redden. Een wegwijzer naar de rust en de genade in Christus.

De Schotse humor voorkomt dat het boek te ‘zwaar’ wordt. Neem de beschrijving van „een van de meest vernederende momenten” van Murrays leven in de inleiding: een hardloopwedstrijd die hij dacht te winnen. „Bij het bordje van 600 meter besloot ik ‘gewond’ te raken en ik plofte neer naast de baan. Ik had op een heel confronterende manier geleerd dat het bepalen van je tempo in een hardloopwedstrijd een van de belangrijkste vaardigheden is die hardlopers moeten leren.”

Hij betrekt die ervaring vervolgens op het leven als christen. „Ik heb ontdekt dat er onder christelijke mannen een tekort is aan dergelijke tempovaardigheden, met het gevolg dat te veel mannen –voornamelijk zij die met de meeste toewijding Christus willen dienen in hun gezin, op het werk en in de gemeente– instorten of wegkwijnen voordat hun loop voorbij is. (...) Door pijnlijke persoonlijke ervaringen, en ook door nadien vele anderen te counselen, heb ik ontdekt dat God in Zijn genade een aantal manieren heeft geschonken om ons gebroken en opgebrande leven te resetten, en ons te helpen om, in een jachtige cultuur, te leven met een tempo van genade.”

Na de inleiding volgen tien ”Werkplaatsen” –zoals ”Gezondheidscheck” en ”Relaties”–, waarin de auteur met zijn uitgeputte, mannelijke lezers aan de slag gaat. Daarbij wijst hij zijn ‘hardlopers’ keer op keer op Christus: „Laat ons met lijdzaamheid lopen de loopbaan die ons voorgesteld is; ziende op de overste Leidsman en Voleinder des geloofs.”

Hoe Murray zijn lezers dan helpt? Eén voorbeeld. In de werkplaats ”Gezondheidscheck” noemt hij „waarschuwingslampjes”, die gaan branden als de druk te groot wordt en wat je moet doen als er wel heel veel lampjes zijn aan gegaan: „Ten eerste moet je beseffen in welk gevaar je verkeert en wat de mogelijke gevolgen zijn als je geen vaart mindert. Ten tweede: wees dankbaar dat God je alert heeft gemaakt op het gevaar voor het te laat is.”

Op weg naar de volgende werkplaats moeten zijn lezers van hem het volgende vasthouden: „God weet waar ik ben en God weet waar Hij mee bezig is. Het eindproduct is goud, het goud van een nauwere relatie met God en meer dienstbaarheid aan anderen.”