Budget versus A-merk: wat is de beste kaars?

Wonen&Leven voor Zuidwest-Nederland
7

Wanneer de dagen donkerder worden, zorgt kaarslicht voor een knusse sfeer in huis. Maar welke kaars is beter: een huismerkvariant of één van Bolsius? Tijd voor een test.

Om te onderzoeken of een A-merk kaars beter is dan een goedkopere variant kocht ik drie kaarsen van verschillende merken: de eerste, van het merk Candra (13 x 7 cm, €1,65), bij de Action, de tweede, een huismerkkaars (13 x 6,8, €1,99) bij de Blokker en de derde, een exemplaar van het merk Bolsius (12 x 6 cm, €1,99) ook bij de Blokker. Het was lastig om drie kaarsen van hetzelfde formaat te vinden. Verder was de textuur van de kaarsen niet gelijk: de Bolsiuskaars heeft een gladde buitenkant, terwijl de andere twee kaarsen wat ruwer aanvoelen. Daarnaast is er een verschil in het aantal branduren. De Candrakaars heeft een brandtijd van 43 uur, het iets kleinere exemplaar van Bolsius brandt ongeveer 33 uur en de kaars van het Blokkerhuismerk spant de kroon met circa 54 branduren.

Daarna was het tijd om de kaarsen te onderwerpen aan een nauwkeurig onderzoek. De kwaliteit van de vlammen en lonten werd onderzocht en er werd gekeken of de sfeermakers walmen, flakkeren of druipen. Welke kaars komt als beste uit de bus?

Resultaten

Na een gedetailleerde analyse werd duidelijk dat de kaarsen kwalitatief niet veel van elkaar verschillen. Nadat de kaarsen een volledige werkdag hadden gebrand constateerde ik de volgende resultaten:

Lontkwaliteit

De lont van de kaars van Action is het kortst. Die van de kaars van Bolsius is langer en die van de kaars van Blokker is het langst. De perfecte lengte van een lont is 1 tot 1,5 centimeter, en de lont van de Blokkerkaars komt daar het dichtst bij. Nadat de vlammen gedoofd zijn, kunnen de kaarsen alle drie goed opnieuw worden aangestoken. Winnaar(s): Blokkerkaars

Walm

De kaarsen stonden in een nagenoeg tochtvrije ruimte en walmden ze geen van alle. Wanneer er toch sprake is van tocht, bijvoorbeeld wanneer er iemand langsloopt, walmt de kaars van het huismerk van Blokker iets meer dan de kaarsen van Action en Bolsius. De laatstgenoemde twee walmen evenveel. Winnaar(s): Action- en Bolsiuskaars

Vlamkwaliteit

De vlammen zijn alle drie geel van kleur. Echter, de Blokkerkaars heeft de hoogste vlam en oogt daardoor het mooist.

Winnaar(s): Blokkerkaars

Flakkeren

Hoewel de vlam van de Blokkerkaars het hoogst is, flakkert deze ook het meest. De vlammen van de kaarsen van Action en Bolsius flakkeren beduidend minder.

Winnaar(s): Action- en Bolsiuskaars

Druipen

De kaarsen hebben ruim 7 uur gebrand en bij geen van drieën is er kaarsvet gaan lekken. Wel smelten de kaarsen op een verschillende manier. Het valt op dat de kaars van Action het meest ongelijk smelt; de ene kant van de kaars is daarbij significant lager geworden dan de andere. De kaars van Bolsius smelt iets minder ongelijk en bij de kaars van Blokker is de ongelijkheid nauwelijks aan de orde. Winnaar(s): Blokkerkaars

De kaars van het huismerk van Blokker werd op drie van de vijf onderdelen als beste getest en is daarmee de beste keuze. Dit laat zien dat een A-merk kaars niet per definitie beter is dan een kaars van een huismerk.

Tips voor de perfecte vlam

  • Wellicht heb je inmiddels zin gekregen om ook zelf voor gezelligheid te zorgen door kaarsen aan te steken. Enkele tips om het onderste uit de kaars te halen:
  • Voorkom dat de kaars op de tocht, of in de buurt van de verwarming staat.Hierdoor kan een kaars scheef afbranden, gaan walmen of druipen.
  • Zorg ervoor dat de lont zo’n 1 centimeter lang is. Knip de lont met een schaar bij wanneer deze te lang wordt. • Houd de lont in het midden van de kaars. Een scheefgezakte lont kun je naar het midden duwen wanneer het kaarsvet er omheen nog zacht is.
  • Laat de kom van de kaars niet te diep worden. De vlam zakt dan namelijk steeds dieper weg. Los dit op door de buitenranden van de kaars weg te snijden, ze zachtjes naar binnen te duwen wanneer het kaarsvet nog zacht is of een messing ring over de bovenkant van de kaars te plaatsen.

Kijk voor meer informatie op www.nvnkaarsen.nl.

Brandende vragen

Wanneer je kaarsen wilt branden, stuit je soms op problemen. Op de website van Gouda Kaarsen staan antwoorden op veelgestelde vragen, zoals de vraag waarom sommige kaarsen gaan druipen. Vaak komt dat door de omgevingsfactoren. Een kaars kan bijvoorbeeld gaan druipen als het te warm is in de kamer of als de kaars op de tocht staat. Ook is het belangrijk dat de kaars recht staat.

Verder staat er vermeld dat je bij het branden van meerdere kaarsen naast elkaar erop moet letten dat er voldoende afstand, bij voorkeur minimaal 10 centimeter, tussen de kaarsen is. Bovendien is het belangrijk om de kaarsen altijd in een geschikte houder of op een onbrandbare onderzetter te branden.

Meer vragen en antwoorden: www.goudakaarsen.nl.