Berg bergen op de bergzolder

Wonen&Leven Zuidwest-Nederland
5

De winterkleding, die oude schoolspullen, het zoveelste bordspel - waar laat je het? Alle planken liggen vol! Gelukkig is de zolder er nog. Monteer schotten, bouw inbouwkasten!

Bij de oplevering van een nieuwbouwhuis is de zolder een grote, kille ruimte met betonnen muren, zonder schotten en kasten. Ook bij de aankoop van een bestaande woning is de bovenste verdieping vaak lelijk en onpraktisch ingericht. Dat kan anders. Heel anders!

Inspiratie opdoen

Begin eens met een ‘rondje Pinterest’ voor inspiratie. Zoek simpelweg op ”zolder” en verfijn eventueel op ”opbergruimte”. De treffers zijn legio en soms heel verrassend. Ze variëren van rollende en hangende schuifdeursystemen tot (uitschuifbare) ladeblokken en bedden, van knieschotten tot bedstedes met opberglades en boekenkasten die elke vrije millimeter benutten. En wat te denken van een simpele kledingroede onder het schuine dak! Daarmee is de garderobe een opvallend onderdeel van de kamer geworden en hangt alles makkelijk voor het grijpen. Als de roede een blikvanger mag zijn, experimenteer dan eens met een houten balk, een gordijnstang of zelfs een tak uit het bos!

Wie op een treffer klikt, komt terecht op de site van de aanbieder. Meestal is de keuze daar te ‘finetunen’ door de afmetingen, de kleur en het gewenste materiaal te selecteren. Vlak voor het afrekenen kun je aangeven of de bestelling als doe-het-zelfpakket moeten worden afgeleverd of dat een monteur het moet installeren. Dat laatste is uiteraard een stuk duurder, maar als je echt niet zo handig bent...

Doe-het-zelf of specialist?

Een voorbeeld: stel dat je op Pinterest zoekt op ”zolder” en ”opbergruimte” en je klikt op de eerste treffer (een H20-opbergsysteem met schuifdeurtjes), dan kom je uiteindelijk op de site van StoreMax, waar je kunt kiezen tussen lage en kamerhoge schuifdeuren. Op diezelfde site staan instructiefilmpjes die precies uitleggen hoe de montage werkt. Liever een handleiding? Download het pdf’je. Toch liever een specialist laten inmeten en monteren? De kosten staan overzichtelijk op een rij: zo’n 400 euro voor een systeem met twee schuifdeuren tot zo’n 700 euro voor een systeem met vier deuren.

Schuindakideesites

Internet staat vol sites over het opbergen van spullen op zolder. Sommige zijn vooral bedoeld ter inspiratie, andere bieden concrete bouwtekeningen en klushandleidingen. Kijk in ieder geval eens op de sites van bekende bouwmarkten als Gamma, Karwei, Praxis, Formido, Hubo, Hornbach en Multimate. Andere nuttige sites zijn de volgende: