Hij een gilet, zij de fedora

Mode
5

Ken je hem nog, de plissérok? Hij is terug. Zwierig en luchtig, kort of langer. Benieuwd naar de andere modetrends? Lees alles over fedora, gilet, pillbox, turban en instapper.

De trenchcoat is een klassieker. Komend seizoen is dit model jas ook een echte trend. Hij is er in lange en korte modellen – voor een sportievere look. Streepdessins doen het ook nog altijd goed. Wat kleur betreft is er voor elk wat wils. Volgens Martine Breugem van Basic-Life in Veenendaal en Barneveld is er veel (leger)groen en pasteltinten. Andere topkleuren zijn onder meer fel- en zachtroze en blauwtinten.
En wie kent de plissérok nog? Volgens College Style is dit model weer terug van weggeweest, in verschillende lengtes en stoffen. Hoe zo’n hip rokje te combineren? „Draag er een coltruitje op, of een mooie top met een korte blazer.” Als trendkleuren signaleren ze bij College Style geel en groentinten.

Instapper

Comfortabel en hip stap je voorbij op de instapper. Volgens Steenbergen Schoenen in Rijssen is die er in allerlei varianten: „met franje, klep, sleehak of als metallic muiltje. „Overheersende kleuren voor de dames zijn beige, poederroze, mint en metallic.” Ook bij Omoda in Zierikzee is de instapper een topper. „Verder blijft de cowboytrend en zijn er veel enkellaarsjes. Veterschoentjes gaan er een beetje uit.”

Fedora

Wat de hoofdzaken betreft: het ‘herenmodel’ dameshoed blijft onverminderd populair. Officieel heet dit een fedora, weet Ellen Buitelaar van hoedenspeciaalzaak Nelly in Alblasserdam. „Hij is dit seizoen niet weg te denken. Ook zijn er de ”flaphoeden”, met een grote of kleinere golvende rand. Het dopje, een tijdlang erg populair, is er ook nog, maar minder prominent.”

Dat signaleert ook Gea Heijkamp van Le Chapeau in Veenendaal en Kampen. Modieus is volgens haar verder de „pillbox om achterop het hoofd te dragen. Die is er met een strakke garnering, maar ook met tule en strikken. En de turban, zoals koningin Máxima draagt, van prachtige zijde sinamay.”

Gilet

Binnen de herenmode onderscheidt Pim van Westen van Van Westen in Goes twee categorieën: casual en ”dress”. Casual colberts zijn opgeleukt met „funny details zoals aparte knopen en stiksels. Echt passé is het geruite overhemd. In plaats daarvan zie je allerlei prints: stippen, vogeltjes, wat je maar kunt bedenken. Uitbundig of juist rustig en ingetogen.

Een echt mode-item is het gilet. Dit kan zowel netjes gedragen worden onder een pak als casual op een spijkerbroek. Een leuke trend. Met een gilet krijg je altijd positieve reacties. Verder maakt het uni-herenkostuum plaats voor pakken met een klein structuurtje of een mooie, subtiele ruit. Het blijft ingetogen; bij een herenpak moet het nooit te gek worden. Maar ook op een subtiele manier kun je heel leuke dingen doen.”