SGP en CU boos over „contractbreuk” met Zeeland

Staatssecretaris Visser. beeld ANP

Voor- en tegenstanders van de verhuizing van de mariniers naar Zeeland in de Tweede Kamer zijn eensgezind: het kabinet heeft niet fraai gehandeld. Regeringspartij ChristenUnie wijst erop dat het Rijk de afspraak met Zeeland niet nakomt en de SGP spreekt van „contractbreuk”, „geklungel” en een „ongehoorde belediging” van de Zeeuwen.

De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar gaat naar het Gelderse Nieuw Milligen, maakte het kabinet vrijdag bekend. De SGP, waarop het kabinet vaak een beroep doet om kabinetsbeleid door het parlement te loodsen, deelt de woede van de Zeeuwen over deze „dreun voor Zeeland”. SGP, ChristenUnie en ook GroenLinks eisen dat de Zeeuwen schadeloos worden gesteld.

Maar ook als het kabinet Zeeland royaal compenseert, blijft het „gesol” met de Zeeuwen „buitengewoon laakbaar”, zegt SGP’er Chris Stoffer. Zijn GroenLinks-collega Isabelle Diks hekelt de „hopeloze communicatie vanuit het kabinet” dat de Zeeuwen aan het lijntje zou hebben gehouden.

Ook de PVV vindt het „jammer dat het jarenlang duurde” voordat het kabinet een eind maakte aan de onzekerheid over de toekomst van de mariniers. Maar de partij is wel blij dat verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser „luistert naar haar mariniers”.

ANP-406414449Kabinet gaat met Zeeland praten over compensatie mislopen kazerne

‘Imagoschade voor provincie Zeeland is onbetaalbaar’