Recensie: Orgelwerken Strategier

Voor het eerst verscheen een complete cd gewijd aan de orgelwerken van Herman Strategier, opgenomen in de stad waar hij zo lang als kerkmusicus en docent werkzaam was: Utrecht.

Wouter van Belle nam een prachtige selectie uit het orgeloeuvre op in de Catharina­kathedraal en de dom, waarbij het Gray-koororgel van eerstgenoemde kerk voor het eerst op cd werd vastgelegd.

Het idioom van Strategier is misschien lichter van toon dan dat van zijn vrienden Albert de Klerk en Jan Mul, het is niet minder diepgravend; luister bijvoorbeeld naar de Chaconne en de ”Priamel e Ricercare”. Een groots werk is de ”Voluntary for a cathedral organ” (uiteraard in de dom opgenomen), die een voorbeeldige interpretatie krijgt. In de drie kleine trio’s krijgen we vooral in het middendeel een beeld van de contrapuntische vaardigheden van deze componist.

Strategier heeft zich nooit (zoals z’n leraar Hendrik Andriessen) gewaagd aan grote vormen als Chorals. Het voordeel is dat deze schijf voor de minder geschoolde luisteraar kan dienen als opstapje naar het oeuvre van Andriessen en bijvoorbeeld de grote werken van De Klerk. Een aantal werken werd voor speciale gelegenheden geschreven, zoals het ”Ritornello Capriccioso” voor het huwelijk van Albert en Lies de Klerk: een werk dat ook voor organisten die niet van al te moderne klanken houden een aansprekende compositie is.

De opnamen zijn fraai, met een goede verhouding tussen ruimte en instrument; je waant je in de desbetreffende kerken. Het spel van Van Belle is puntgaaf en zeer muzikaal. De toelichtingen zijn informatief en bondig, en met name de zwart-witfoto’s in het booklet karakteristiek.

Herman Strategier – Orgelwerken/Organ Works – Wouter van Belle, Domkerk & Sint-Catharinakathedraal Utrecht; Tuliprecords.nl (TRCS 600608); € 15,-; bestellen: www.hermanstrategier.nl

Ritornello Capriccioso

Bätzorgel Domkerk

Invention 26 Allegretto leggiero

Gray-orgel Sint-Catharinakathedraal

Toccata

Maarschalkerweerdorgel Sint-Catharinakathedraal