PVV blijft in Europa met vier leden

Foto EPA

STRAATSBURG (ANP) – De PVV-fractie in het Europees Parlement gaat met vier leden verder. Daniël van der Stoep, die de extra zetel heeft gekregen waar Nederland recht op had, is niet meer welkom in de fractie.

De Europarlementariërs van de PVV hebben dinsdag besloten Van der Stoep niet toe te laten. Het „noodzakelijke vertrouwen ontbreekt”, aldus delegatieleider Barry Madlener in een persverklaring van de partij. „Vertrouwen dat essentieel is als basis voor verdere samenwerking.” Van der Stoep stapte in augustus op als Europarlementariër nadat hij met drank op een ongeluk had veroorzaakt.

Van der Stoep reageerde verbijsterd op het besluit. „Ik dacht dat we woensdag als volwassen mensen over mijn terugkeer zouden spreken. Ik heb zo geen enkele kans gehad mijn verhaal te houden. Dit voelt echt als een dolksteek in mijn rug.” Hij weet nog niet helemaal zeker wat zijn volgende stap is, maar hij heeft altijd aangegeven in het parlement terug te willen keren.

Van der Stoep werd al vervangen door Auke Zijlstra. Die kan gewoon blijven, omdat er een extra zetel bij komt. Dat heeft te maken met het Verdrag van Lissabon, waarin voor Nederland een 26e zetel is voorzien. Na de Europese parlementsverkiezingen bleek dat de PVV die extra plek had gewonnen. De delegatie wilde haar vijfde zetel eigenlijk aan de Brabantse politica Patricia van der Kammen geven.