Wegwijs ’99 15 oktober 1999

Christelijke Jip en Janneke
en ander kindernieuws

Door Mariska Wolters
Zo veel mogelijk folders, stickers en balpennen verzamelen. Wie in voorgaande jaren Wegwijs bezocht, weet dat dit spelletje bij kinderen favoriet is. Niet álle jonge Wegwijsbezoekers houden er echter van om met steeds zwaarder wordende tassen langs de stands te slenteren. Zij leven zich uit in de kinderhal of gaan op zoek naar nieuwtjes. Die zijn er ook.

Leesgrage kinderen worden tijdens de herfstvakantie van harte welkom geheten bij de stand van uitgeverij Mes. Daar kunnen ze om half twaalf en om drie uur meedoen aan het jeugdboekenspel. Ze dienen dan wel huiswerk te hebben gedaan. Om kans op een prijs te maken, moeten kinderen thuis of op school één boek van uitgeverij Mes goed lezen. Voor kinderen van 7 tot en met 9 jaar is dat ”Sjaak en Inge en de club van het plein” door Annelies Tanis-van der Weele; 10- tot en met 12-jarigen moeten zich verdiepen in ”Een schat in Costa Rica”, geschreven door Frits van den Bergh.

Tijdens het spel op de Wegwijsbeurs krijgen de jeugdige standbezoekers stellingen voorgeschoteld. Ze moeten zeggen of ze waar of niet waar zijn. Een voorbeeld? Een weggevertje! „Zijn Sjaak en Inge broertje en zusje?” Wie de meeste antwoorden goed heeft, komt in de finale. Het gaat erom wie de meeste punten voor z'n school binnenhaalt. De school die aan het eind van de beurs de hoogste score heeft behaald, krijgt een speeltoestel op het plein. Elke dag mag de jongen of het meisje dat het best presteert een boek van de uitgeverij mee naar huis nemen.

Hengelen
Bij de stand van Interaxion kunnen kinderen die niet langer dan anderhalve meter zijn vissen. Met een echte hengel. Er zwemmen alleen geen levende, maar plastic vissen in de vijver. In de dieren zijn cadeautjes verstopt. Je kunt pech hebben. Als je een schoen of een fietswiel ophaalt bijvoorbeeld.

Bij de stand is tegen betaling ook een interactieve cd-rom voor kinderen tot zes jaar verkrijgbaar. Stop je het schijfje in de computer, dan zie je Appie en Annelies. Die kun je een dag lang volgen. De twee worden wakker en gaan ontbijten. Wanneer computerende kinderen met de muis op een plaatje klikken, gebeurt er van alles. Annelies loopt naar de kledingkast en doet die open. Ze zet de hoed van mama op. Een stem benoemt de dingen die worden aangewezen.

Volgens bedenker Jan den Ouden wordt met deze cd-rom een nieuwe markt aangeboord. „Kinderen groeien op met de computer. Al in de kleuterklas leren ze hoe ze een muis moeten bedienen. Appie en Annelies moeten de Jip en Janneke van deze tijd gaan worden.” De christelijke wel te verstaan. Waarin dat christelijke tot uiting komt? „In de vormgeving en de manier van presenteren”, vertelt een medewerker van Interaxion. „Het is niet zo dat het hier om een cd-rom met bijbelteksten gaat, maar wanneer ouders het schijfje kopen, weten ze zeker dat ze er geen rommel op tegenkomen. Dat is nog wel eens het geval als ze een niet-christelijk exemplaar aanschaffen. Je kunt je kinderen hiermee echter gerust hun gang laten gaan.”

Aap
Wimpie. Zo heet de aap in de stand van dagactiviteitencentrum de Wèrkplèkke uit Kapelle. Het diertje kan jouw vriendje worden. Je ziet hem overal terug. Op felicitatiekaarten, postpapier, stickers, sleutelhangers, knutselboeken en T-shirts. Als het goed is, komen er ook nog schriften, drinkbekers, leesboeken, stoepkrijt, puzzels en houten speelgoed met de aap op de markt.

Wie de Wimpie-artikelen koopt, weet dat hij zijn geld goed besteedt. De producten zijn namelijk gemaakt door mensen met een psychiatrisch verleden. Zij vinden in het maken van de producten een zinvolle dagbesteding. De winst gaat naar het dagactiviteitencentrum. Daarmee worden andere projecten gestart of uitgebouwd. Heb je zelf nog ideeën voor Wimpie-producten, geef ze door bij de stand van de Wèrkplèkke. Wie weet vind je jouw product op de volgende Wegwijs terug!