WETENSCHAP (Verschijnt elke dinsdag)
Veteraan Mir met pensioen
Als de huidige ploeg kosmonauten vrijdag bij het Russische ruimtestation vertrekt, betekent dat voor die beroepsgroep het einde van een veelbewogen tijdperk.
Horen, zien en
experimenteren

Wandelen langs een sterrenwacht, speuren door de straten van Amsterdam of een speciale Internetquiz invullen. De veertiende Wetenschap & TechniekWeek biedt jong en oud een gevarieerd programma om kennis te maken met wetenschap en techniek.
Nederlanders speuren
naar buitenaards leven

Ruim 21.000 Nederlanders doen op internet mee aan de speurtocht naar buitenaards leven. Ze maken deel uit van het zogeheten SETI-project, waarbij de rekenkracht van computers bij mensen thuis wordt ingezet om radiosignalen uit de ruimte te analyseren.
Plastic tuintafel krijgt luchtig hart
Het blad van de tuintafel is meestal een dunne kunststof plaat, aan de onderkant verstevigd met ribben. Gasinjectie maakt het mogelijk een tafelblad te maken dat glad is en massief oogt, maar van binnen hol is.
„Pc-afvalverwerking
laat te wensen over”

Aardappelschillen horen in de gft-bak, glas gaat in de glascontainer en oud papier naar de muziekvereniging. Maar waar moet de 'oude' computer naar toe? Het ding zit vol met zware metalen zoals chroom, koper, kwik en lood.
„Verplicht zonne-energie
is veel goedkoper”

Zonne-energie hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Als de overheid zonnepanelen verplicht stelt bij nieuwbouw en renovatie van huizen en gebouwen, wordt de vraag veel groter, aldus adviesbureau KPMG.
Omvangrijke wetenschappelijke erfenis Huygens
Met een vaart van 68.000 kilometer per uur scheerde Huygens vorige week op een hoogte van 1200 kilometer langs de aardbol. Een deel van de sonde, volgepakt met instrumenten, zal landen op de Saturnus-maan Titan, genoemd naar het koosnaampje van ontdekker Christiaan Huygens.
Astronomen vinden moleculaire
waterstof in sterrenstelsels

Nederlandse astronomen hebben voor het eerst aangetoond dat de berekende, maar nooit direct waargenomen materie in de sterrenstelsels voor een belangrijk deel uit moleculaire waterstof bestaat.
Resultaten volkstellingen
op cd-rom

Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten brengen een pakket cd-roms uit met daarop de gegevens van volkstellingen in Nederland.
   vorige afleveringen