WETENSCHAP

Elektriciteitscentrale aan een lijntje
Ondanks de redelijk gunstige omstandigheden wordt slechts 0,5 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik opgewekt door de wind. De broers Ockels denken dat ze met hun revolutionaire laddermolen een doorbraak kunnen realiseren.
Hoe bedreigend is de rookmelder?
Nationale brandpreventieweek: Plaats een rookmelder op elke verdieping. Dat kan veel levens sparen. Maar in veel melders zit een klein radioactief elementje. De opdruk op de kunststof behuizing van zo'n apparaatje meldt het zelfs in hoofdletters: „Bevat radioactief materiaal”. Hoe bedreigend is de rookmelder?
”Survival kit” voor Russische bibliotheken
Boeken, en vooral tijdschriften, zijn een onmisbaar stuk gereedschap voor elke onderzoeker. In Nederland vind je op de hoek van elk lab een vakbibliotheek. In Rusland ook, maar de laatste zes, zeven jaargangen van veel tijdschriften ontbreken.
„Ooit werken programmeurs bijna volmaakt”
Negen uur lang geen telefoonverkeer. Zes jaar later stort 36 seconden na de lancering een Ariane-5-raket neer. Twee voorvallen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Ze hebben echter wel dezelfde oorzaak: een fout in een computerprogramma.

Robot helpt plantenonderzoeker
Astronomen ontdekken nieuw melkwegstelsel
Deense chip op atoomformaat
Plantibody” zorgt voor resistentie

vorige afleveringen