24 september 2001

Marokkanen vragen om bescherming

Vandalisme rond
kerken en moskeeën

Van onze binnenlandredactie
RIJSSEN – Op verscheidene plaatsen zijn de afgelopen dagen aanslagen gepleegd op kerken en moskeeën. In Rijssen was de Syrisch-orthodoxe kerk het doelwit, in Utrecht de Triomfatorkerk, in Den Haag een moskee.

Bij het Rijssense kerkgebouw werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een ruit van een verenigingslokaal vernield, waarna de dader een benzinebom naar binnen gooide. De fles met brandbare vloeistof kwam niet tot ontbranding, zodat de schade beperkt bleef.

De kerk, waarin de Ignatius Nurono-gemeente en soms ook de hervormde evangelisatie bijeenkomt, was een week eerder ook al het doelwit van vandalen. Toen werd het kerkgebouw beklad met teksten die te maken hadden met de terroristische aanslagen op het World Trade Center in Amerika. Op de kerktoren en de kerkdeuren was met een spuitbus ”Afghanistan” en ”Bin Laden” aangebracht. De regiopolitie neemt de zaak hoog op en heeft de recherche ingeschakeld voor een grondig onderzoek. De politie zal de kerk extra in de gaten houden.

De verwikkelingen zijn extra pijnlijk doordat de Syrisch-orthodoxe gemeenschap bestaat uit christenen die hun thuisland verlieten omwille van de islamitische agressie. Overigens zijn openlijke conflicten tussen de Rijssense islamitische gemeenschap en de Syrisch-orthodoxe christenen altijd achterwege gebleven. Wel is vorig jaar een vooraanstaand lid van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap telefonisch bedreigd nadat hij in een huis-aan-huiskrant had uitgelegd dat de Syrisch-ortodoxe christenen naar Nederland waren gekomen ten gevolge van islamitische agressie.

Moskeeën
Bij de Triomfatorkerk aan de Marco Pololaan in Utrecht is zaterdagavond een brandbom naar binnen gegooid. Door de bom ontstond een kleine brand, die snel onder controle was. Getuigen zagen een groep jongens wegrennen. De Triomfatorkerk wordt door diverse christelijke gemeenschappen gebruikt. De politie heeft de zaak in onderzoek.

In Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een moskee aan de Fruitweg beklad met hakenkruisen en anti-islamitische leuzen. Afgelopen week werd er ook al een moskee beklad met teksten tegen moslims. Volgens de politie is de bekladding aan de Fruitweg ernstiger.

De Stedelijke Marokkaanse Raad in Amsterdam heeft burgemeester Cohen gevraagd om bescherming van de moskeeën in de stad. Volgens de voorzitter van de raad zijn er geen incidenten geweest, maar hij verwijst naar voorvallen in andere Nederlandse steden.